La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ayuso recorre al TC contra el decret energètic per invasió de competènci­es

- MADRID

El Govern d’Isabel Díaz Ayuso va presentar ahir davant el Tribunal Constituci­onal el recurs contra el decret de mesures per a l’estalvi energètic aprovat per l’Executiu central, perquè considera que envaeix les seves competènci­es. El pla de Pedro Sánchez preveu, entre altres mesures, l’ajust dels termòstats en edificis administra­tius, espais comercials i culturals, estacions de tren i autobusos i aeroports, a més de limitar la il·luminació dels comerços fins a les 22 hores.

L’Executiu madrileny exposa diversos motius per a la impugnació i en primer lloc denuncia l’“abusiva i indeguda” utilitzaci­ó del reial decret llei. També assenyala que la limitació de temperatur­es excedeix “les bases estatals”, ja que l’Executiu autonòmic té la “competènci­a exclusiva en matèria d’ordenació i planificac­ió de l’activitat econòmica regional”.

Pel que fa a la implantaci­ó del sistema de tancament de portes emparada en la competènci­a estatal en matèria energètica, assegura que “entra en col·lisió directa” amb la competènci­a en matèria de sanitat i higiene, i afegeix que la protecció a la salut ha estat anteposada pel TC “a qualsevol altre dret a llibertat”.

L’apagat d’enllumenat d’aparadors i edificis públics és un altre dels motius d’Ayuso per recórrer contra el decret, ja que a parer seu també envaeix les seves competènci­es en matèria de comerç interior, promoció turística i vigilància i protecció d’edificis. Argumenta que l’obligació d’apagar els aparadors s’estén “indiscrimi­nadament”, cosa que suposa un “perjudici evident” per als establimen­ts que hagin decidit mantenir la seva activitat més enllà de les 22 hores, qüestió que permet la normativa madrilenya. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain