La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els jutges absolen l’etarra Txeroki d’un atemptat amb cotxe bomba a Bilbao

- MADRID

L’Audiència Nacional ha absolt per falta de proves l’excap d’ETA Garikoitz Aspiazu Rubina, Txeroki, d’haver participat en un atemptat amb cotxe bomba a Bilbao el 12 de gener del 2002.

El tribunal creu que la prova de càrrec que hi ha contra qui va ser cap militar de la banda terrorista és “insuficien­t” per establir-ne l’autoria “més enllà de qualsevol dubte raonable”.

La Fiscalia demanava per a

Txeroki 32 anys de presó per aquest atemptat, que va causar diversos ferits de caràcter lleu i múltiples danys materials. Tot i això, els magistrats de la Secció Segona de la Sala Penal consideren que la prova practicada durant el judici celebrat els dies 12 i 13 d’aquest mes és “notòriamen­t insuficien­t per desvirtuar la presumpció d’innocència” de l’acusat.

Els jutges al·leguen que no hi ha cap prova directa de la intervenci­ó de Txeroki i que aquesta no es pot basar únicament, tal com han fet les acusacions –la

Fiscalia i l’Ajuntament de Bilbao–, en la declaració davant l’Ertzaintza del testimoni i exmembre d’ETA ja condemnat per aquests fets, Gorka Martínez Arkarazo.

Sobre això, expliquen que durant la vista oral aquest testimoni va afirmar que no coneixia l’acusat i que el domicili que tenia llogat com a pis franc va poder ser eventualme­nt utilitzat per membres d’ETA i, per tant, per l’acusat, però que no ho sabia. I que si el va arribar a situar al comando que va cometre l’atemptat va ser perquè la seva declaració policial va ser induïda pels agents mitjançant tortures.

“L’únic que es pot declarar acreditat és la presència de l’acusat al pis franc d’una manera inespecífi­ca i indetermin­ada (...), cosa que no permet establir cap certesa sobre si el dia de l’atemptat hi era i si hi va haver qualsevol tipus d’intervenci­ó en els fets”, assenyala la decisió judicial.

Txeroki va ser lliurat temporalme­nt a Espanya el passat mes de setembre per França per ser jutjat per aquest atemptat, tot i que té altres causes pendents al nostre país per altres crims ja jutjats, i se’l considera autor intel·lectual de l’atemptat de la T4 de Barajas del 2006, que va matar dues persones i va posar fi a la treva de la banda terrorista. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain