La Vanguardia (Català-1ª edició)

I si Espanya no gastés tant?

- Joaquín Luna

Espanya és un dels estats més antics del món, però sempre fa l’efecte de no saber què voldrà ser de gran. Es diria un país adolescent a perpetuïta­t, i n’hi ha prou amb veure la rivalitat fiscal entre autonomies, pròpia d’una tarda de diumenge de Carrusel deportivo.

–Gol a la Romareda!

La polèmica és una mica hilarant. L’economia és el menys important, manen el color del vot i el paisanatge, de manera que el català sembla ara un fanàtic dels impostos –els d’aquí i els d’allà– i un andalús de Chiclana, un liberal de Chicago, estat d’Illinois.

Com a català, visc en fora de joc, la meva posició natural els últims temps. Tota la vida presumint de capitans de la indústria, empresaris i comerciant­s que desdenyave­n la ganga, els maneguins i el torni vostè demà i ara em veig en el bàndol que defensa l’administra­ció pública com a eina bàsica del progrés, la cohesió i l’ascensor social,

L’espanyol és un sibarita fiscal que oblida que l’Estat només dona el que abans et treu

sobretot si guanyes la rifa. I què es pot dir d’Andalusia! Només desitjar que aquest liberalism­e sobtat es consolidi i creguin més en si mateixos que en la providènci­a pública.

La societat pot semblar el convidat de pedra d’aquesta baralla fiscal. Per una vegada, la culpa no és dels polítics, que miren pel seu dia de demà i el dels seus, i per això no tenen mai un no a qualsevol petició. A bodes els convides! Quan alguna cosa funciona malament o regular, un adverteix que la gent –anomenada ciutadania per aquí, ciutadania per allà– exigeix ipso facto i amb santa ira el dispendi que faci falta per satisfer les seves peticions, no sempre raonables o realistes.

El contribuen­t a Espanya és un sibarita fiscal. S’està acostumant a demanar de tot i oblida que l’Estat només et dona el que abans et treu, i per aquí ens ve l’embolic. Estem disposats a gratar-nos la butxaca per pagar el que exigim? L’Estat no és un ens màgic, la vareta del qual concedeix i reparteix alegries. I està còmode amb el malbaratam­ent, les promeses i tantes i tantes campanyes d’autobombo.

En paral·lel, no hi ha cap administra­ció –i abunden– que es planti i eduqui en la virtut de no malbaratar. Exigir el que un no pot pagar és cosa de beguts, troneres i menors d’edat. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain