La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una allau al Manaslu atrapa catorze persones i fa un mort

Temor per una esquiadora desaparegu­da quan baixava del cim

- R. M. Bosch

Una persona va morir ahir i quatre més van resultar ferides de gravetat a causa de l’allau que va atrapar uns 14 muntanyenc­s per sota del campament 4 del Manaslu, instal·lat a 7.400 metres. L’alpinista i director de la companyia Imagine Nepal, Mingma Gyalje Sherpa, més conegut com a Mingma G., va confirmar que cinc dels seus xerpes van ser atrapats per l’allau, però que tots van poder ser rescatats. Dissortada­ment, un altre treballado­r nepalès no va ser evacuat a temps i va perdre la vida.

La víctima mortal és Anup Rai, segons va confirmar la policia a The Himalayan Times. La majoria dels afectats són xerpes. Aquest rotatiu també va publicar ahir una altra notícia preocupant, la desaparici­ó de l’esquiadora nord-americana Hilaree Nelson, suposadame­nt després de caure dins d’una esquerda mentre descendia des del cim, a 8.163 metres. Nelson, segons les mateixes fonts, estava baixant juntament amb el seu company, Jim Morrison, quan va caure per una bretxa, però les notícies que arriben són confuses.

“Hem presenciat una allau entre el camp 3 i el 4 quan un equip estava tornant a obrir la ruta. Més de 13 alpinistes van ser atrapats per l’allau. Quatre xerpes necessiten un rescat urgent, la resta tenen ferides lleus”, alertava al matí a través de les xarxes socials Chhang Dawa Sherpa, director de Seven Summits Treks, la principal agència nepalesa i la que té més clients, un centenar, al Manaslu. La confusió regnava ahir al campament base, de manera que es preveu que no serà fins avui que es donin més detalls del que ha passat. A més, el mal temps ha complicat les tasques de salvament.

El Manaslu ha rebut aquest setembre més aspirants que mai a la recerca del cim real. El Departamen­t de Turisme del Nepal ha expedit almenys 404 permisos d’ascensió dels 506 tramitats per a 15 pics. Cal apuntar que moltes d’aquestes persones van acompanyad­es d’un xerpa per facilitar la seva evolució a la muntanya.

“Del campament 3 al 4 és una zona propícia a les allaus. La d’aquest matí ha sepultat la ruta cap al cim”, explicava ahir des del campament base Lluís Cortadella­s, muntanyenc català que ha desistit d’intentar l’ascens a causa d’una lesió. Els seus companys d’expedició –un alpinista de les Borges Blanques, un gallec i dues nordameric­anes– estan fora de perill al campament 2.

La temporada alta del Manaslu comença a final d’estiu, després del monsó. A la primavera, ningú, o pràcticame­nt ningú, no prova de coronar-lo. Un informe liderat per l’alemany Eberhard Jurgalski, que des del 1981 investiga i registra les persones que han fet cim a l’Himàlaia, ha causat un gran enrenou, ja que afirma que només tres dels 44 alpinistes que haurien culminat els 14 pics de més de 8.000 metres van arribar realment al punt més alt de tots. Aquests tres són Edmund Viestur, Veikka Gustafsson i Nirmal Purja, i figures tan rellevants com ara Reinhold Messner i Jerzy Kukuczka es queden fora.

A través de la ruta normal, el Manaslu culmina al final d’una aresta que té diferents punts elevats, cosa que porta a la confusió, per això la gran majoria es queden uns quants metres per sota. Cal fer ràpel per arribar als 8.163 metres. Després de divulgar-se aquesta informació, els candidats a arribar al punt més alt ara hi van amb la lliçó apresa per poder ostentar el títol. Alguns ja han corregit el seu error, com ara el nepalès Sanu Sherpa, que va tornar a trepitjar el cim ahir. Es vol reivindica­r com el primer que acaba “dues rondes” dels 14 vuit mils. ●

L’investigad­or Eberhard Jurgalski va revelar que la majoria de persones arribaven al “fals cim”

 ?? RncSscC Rencée n cCSsegneel ?? Foto de l’ascens al cim del Manaslu penjada per la noruega Kristin Harila a Instagram
RncSscC Rencée n cCSsegneel Foto de l’ascens al cim del Manaslu penjada per la noruega Kristin Harila a Instagram

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain