La Vanguardia (Català-1ª edició)

Taüts fets amb cartró ondulat en comptes de fusta per l’impacte ambiental

- E

Taüts de cartró ondulat o altres materials vegetals diferents a la fusta, vestir el difunt amb roba de fibra tèxtil natural o treure els tanatoris de les zones urbanes per minimitzar l’impacte ambiental. És la proposició no de llei que el PSOE ha registrat per al seu debat a la Comissió de Transició Ecològica i Repte Demogràfic del Congrés.

A la iniciativa, a què ha tingut accés Europa Press, el grup socialista recorda que hi ha nombrosos estudis que adverteixe­n que la incineraci­ó de cadàvers humans produeix emissions contaminan­ts perilloses per a la salut. I, tot i que la legislació vigent ja obliga a fer controls i a tenir equips de filtració necessaris per reduir la carta de tòxics de les seves emissions, “no sempre s’apliquen les millors tècniques disponible­s de descontami­nació”, especialme­nt a les instal·lacions antigues, asseguren.

A més, detallen, no hi ha una norma que impedeixi que aquestes instal·lacions se situïn als nuclis urbans o en zones pròximes, malgrat que el Consell Interterri­torial de Salut va aprovar el 2018 una Guia de consens sobre l’activitat mortuòria. L’esmentat manual sí que fixa alguns dels requisits sobre la distància a què hi ha d’haver les xemeneies dels nuclis de població, però el problema és que encara hi ha comunitats autònomes que no els han incorporat a la seva legislació.

Per això volen que el Congrés insti el Govern espanyol a coordinar-se amb les autonomies per impulsar una ordenació de l’activitat de cremació de cadàvers que vetlli tant per la protecció de la salut com també pel medi ambient.

La proposta planteja que, per als crematoris ja existents, s’augmentin els controls de les emissions per garantir una adequada qualitat de l’aire, d’acord amb els estàndards de la Unió Europea i les recomanaci­ons d’organismes internacio­nals.

I, per als de nova creació, advoquen per ubicar-los en sòls de classifica­ció industrial i per fixar una distància mínima obligatòri­a amb nuclis de població o espais vulnerable­s. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain