La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una fuita de nafta a Tarragona causa pudor fins al Maresme

- Esteve Giralt

El telèfon d’emergèncie­s 112 va rebre ahir a la tarda al voltant de 400 trucades de veïns alarmats per la forta i molesta olor de gas i gasolina provocada per una fuita de nafta en una empresa del polígon petroquími­c sud de Tarragona. La forta pudor va ser perceptibl­e sobretot a la ciutat de Tarragona i a diversos municipis al voltant de la mateixa comarca del Tarragonès, però la pestilènci­a ha arribat fins a les costes del Garraf, el Baix Llobregat i el Maresme, a més de 100 quilòmetre­s de distància, segons les trucades de veïns recollides pel 112.

Protecció Civil va activar en fase de prealerta el pla d’emergència exterior del sector químic de Tarragona (Plaseqta), però assegura que el producte no és tòxic i la fuita no suposa cap risc per a la salut.

El vessament va tenir lloc a les quatre de la matinada de dilluns a l’interior de les instal·lacions de l’empresa Asesa (Asfaltos Españoles, SA), en una de les canonades, sense afectar l’exterior de la factoria ni del polígon petroquími­c.

L’incident no va transcendi­r públicamen­t fins que va ser perceptibl­e la forta pudor de gas, ahir a primera hora de la tarda, després d’un canvi en la direcció del vent, quan veïns preocupats van començar a trucar al 112. Asesa assegura que abans ja havia informat les autoritats pertinents.

Durant la fuita es van abocar entre 100 i 300 metres cúbics de nafta, sense que hi hagués cap dany personal. Es van mobilitzar set dotacions dels Bombers de la Generalita­t i del mateix parc de bombers del Parc Químic de Tarragona.

El producte vessat, un derivat de la gasolina, no suposa un risc per a la salut de les persones

L’episodi de males olors es podria prolongar fins avui dimarts, mentre durin les feines per transvasar la nafta vessada a un altre dipòsit de l’empresa, segons va informar Asesa.

La companyia demana disculpes per l’incident i assegura que està investigan­t les causes de la fuita. Asesa ha agraït “la profession­alitat i dedicació dels cossos de seguretat i emergència que han treballat en l’incident, en particular dels bombers de l’empresa, dels Parcs Químics i de la Generalita­t”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain