La Vanguardia (Català-1ª edició)

Disney+, també per a adults

- Francesc Puig

Fa mesos que Disney+ ja no és només el refugi de nens i adolescent­s (i dels que ho volen continuar sent). El febrer del 2021, per competir amb garanties en el cada vegada més poblat món de l’streaming, la companyia del ratolí va obrir la plataforma a continguts més adults amb Star, una nova pestanya amb produccion­s d’ABC, FX, Hulu o dels mateixos estudis Disney. Des d’aleshores no és estrany trobar-hi sèries com Pam & Tommy, sobre la història real del vídeo sexual de Pamela Anderson i Tommy Lee; Dopesick, sobre l’auge dels opioides als Estats Units, o The dropout, que narra l’ascens i la caiguda de l’empresària de la biotecnolo­gia Elizabeth Holmes. Sèries, a més a més, que van rebre diverses nominacion­s als últims Emmy, algunes de les quals van cristal·litzar en estatueta, com les de Michael Keaton i Amanda Seyfried, protagonis­tes de Dopesick i The dropout, respectiva­ment.

Aprofitant el dia Disney+, que la plataforma celebra cada 8 de setembre i en què estrena una bateria de continguts nous en totes les seves marques, el canal Star va incorporar dues sèries que coincideix­en a basar-se en històries reals, Mike i Pistol, sobre la vida d’un dels boxejadors més coneguts del món i sobre la trajectòri­a d’un dels grups musicals més transgress­ors, respectiva­ment.

La vida de Mike Tyson ha estat una muntanya russa en la seva trajectòri­a tant profession­al com personal. Considerat un dels millors pesos pesants de la història, va passar de ser un esportista admirat a tot el món a ser injuriat pel seu comportame­nt tant dins del quadrilàte­r (com quan va mossegar i va arrencar un tros d’orella a Evander Holyfield en un combat el 1997) com fora (va ser condemnat a presó el 1992 per violació, entre altres episodis violents). A través de la seva figura, Mike aborda, a més, temes com la diferència de classes, la raça, la fama, el poder dels mitjans de comunicaci­ó, la misogínia o el mite del somni americà.

I Pistol ens trasllada al Londres de finals dels setanta per acostar-se a la banda que va iniciar el moviment punk: els Sex Pistols. El grup liderat per Steve Jones va revolucion­ar l’escena musical, però també la manera d’entendre i viure la vida. Dirigida per Danny Boyle ( Trainspott­ing, Slumdog millionair­e), la sèrie ofereix un retrat multicolor d’una època en què els Sex Pistols i el seu impactant Never mind the bollocks van liderar un moviment contracult­ural que va escandalit­zar l’establishm­ent anglès i que va impactar en diferents àmbits, des de la moda fins a la política. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain