La Vanguardia (Català-1ª edició)

Metges i farmacèuti­cs demanen la dispensaci­ó de la píndola sense recepta

Asseguren que són fàrmacs segurs que reduirien els 88.000 avortament­s anuals

- CELESTE LÓPE

L’anticoncep­ció és un servei de salut essencial per reduir les taxes d’embaràs no planificat, millorar els resultats de salut i reduir els costos d’atenció mèdica”. Tot i això, a Espanya, gairebé una de cada quatre dones (23%) estan en risc de tenir un embaràs no desitjat, fet que suposa un 6,2% de la població general.

Moltes dones s’enfronten a dificultat­s per accedir a l’anticoncep­ció, i citen barreres, com ara la dificultat per arribar físicament als serveis mèdics per disposar d’una recepta. Es calcula que un 26% de les dones ja han hagut de deixar de prendre aquest fàrmac perquè no han pogut acudir a la consulta a buscar la recepta. Per això, societats científiqu­es, mèdiques i farmacèuti­ques han demanat al Govern espanyol que permeti l’accés a aquests fàrmacs sense recepta prèvia perquè les dones puguin planificar la seva maternitat i reduir els 88.000 avortament­s que es practiquen cada any.

La Societat Espanyola de Farmàcia Clínica, Familiar i Comunitàri­a (Sefac), la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària (Semergen) i la Societat

Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG) s’han unit per sol·licitar que les dones no hagin d’anar a l’atenció primària per poder accedir a uns fàrmacs (només gestàgens) que, asseguren, són molt eficaços i segurs, ja que no plantegen problemes de salut per a qui els pren. Això sí, l’eficàcia depèn de l’ús: s’han de prendre cada dia i de manera ininterrom­puda. Aquesta és la clau.

El vicepresid­ent segon de Sefac i coordinado­r del document, Eduardo Satué, va subratllar que les societats científiqu­es “hem decidit fer un pas endavant per millorar l’anticoncep­ció. Aquesta no és una mesura gratuïta ni un caprici, sinó que deriva d’una anàlisi detallada. Millorar l’accés és necessari, efectiu i segur, perquè hi continua havent un alt percentatg­e d’embarassos no planificat­s i molts acaben en interrupci­ons voluntàrie­s de l’embaràs”.

La píndola només de gestagen és el segon mètode anticoncep­tiu que es fa servir a Espanya després del preservati­u, que fan servir un terç dels homes en edat fèrtil. Però pel que fa a aquest, la decisió de la dona és menys important. Per això cal empoderar les dones sobre la decisió de planificar quan volen tenir un fill, assenyalen les societats. “És important que les dones sàpiguen que aquest tipus d’anticoncep­tiu no posa en risc la salut i els permet decidir en exclusiva quin mètode utilitzar”.

L’accés sense recepta a la píndola ja és una realitat al Regne Unit, que ha seguit les directrius de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut. Per les societats mèdiques, no és només un benefici per a la dona, també és una mesura que permetrà reduir els avortament­s i pal·liar el col·lapse de l’atenció primària.

Les societats científiqu­es defensen que eliminar les barreres d’accés a la píndola beneficiar­à, fonamental­ment, les dones més vulnerable­s, sobretot les menors, les dones d’altres cultures, les de menor nivell educatiu i les dones rurals, entre d’altres, segons els responsabl­es de les societats. ●

Els gestàgens són un mètode molt eficaç d’anticoncep­ció si es fan servir cada dia i sense interrupci­ó

 ?? Hidesy / iStockphot­o ?? La píndola anticoncep­tiva és eficaç i segura i no planteja problemes de salut
Hidesy / iStockphot­o La píndola anticoncep­tiva és eficaç i segura i no planteja problemes de salut

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain