La Vanguardia (Català-1ª edició)

Garantir un entorn saludable i segur al col·lectiu de menors vulnerable­s

- Dra. Anna Veiga Directora general de Fundació Probitas

Un estudi recent d’EsadeEcPol fa llum sobre l’impacte que té la jornada contínua en els nens, els adolescent­s i les seves famílies. En aquest sentit, cal destacar que el temps que els alumnes es passen a l’escola suposa un impacte positiu sobre ells, i el fet de compactar la jornada aguditza la fractura social, ja que les famílies més humils no tenen els recursos necessaris per afrontar despeses destinades a l’atenció dels menors, de manera que deixen els seus fills en una situació de més vulnerabil­itat. A més, l’informe també apunta que una jornada partida amb un dinar d’hora s’adapta més fàcilment als bioritmes dels menors, i milloraria la salut, els cicles de son i el benestar.

Les entitats que treballem amb menors vulnerable­s ja fa molts anys que tenim identifica­des les principals mancances del model, i ens vam alegrar quan, l’any passat, els organismes europeus les van corroborar i van establir una Garantia Infantil Europea, aprovada el juny del 2021, on es preveu que l’accés en un menjador escolar ha de ser de franc per a tots els infants que estiguin en risc de pobresa.

Destaquem com a aspecte positiu que s’hagi posat en marxa aquest any a Espanya el Pla d’Acció Estatal per a la Implementa­ció de la Garantia Infantil Europea (2022-2030), que permet a les administra­cions públiques treballar per garantir sis drets bàsics: educació i atenció infantil, educació i activitats extraescol­ars, almenys un àpat saludable al dia, assistènci­a sanitària, habitatge adequat i alimentaci­ó saludable.

Tot i això, encara s’ha de fer molta feina per aconseguir que el 2030 es compleixin totes les metes establerte­s al pla, i molts menors que no tindran

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain