La Vanguardia (Català-1ª edició)

In memoriam, Yoyo

-

Ha mort José Luis de Urruela, que va ser marquès de san román d’ayala i de retes. Ha mort el fill d’Águeda sanllehy, reina dels Jocs Florals del 1907 al saló de Cent, dissenyat sota la direcció d’antoni Gaudí amb la participac­ió de Josep maria Jujol.

Les seves cinc germanes grans el van batejar com a Yoyo per ficar-se amb ell o perquè el joc es va posar de moda i ell tenia un caràcter bromista que podia amb tot. a partir de llavors els amics i la família li van dir Yoyo. i amb el temps es va convertir en un punt de referència exemplar per als seus fills i nebots.

seguíem la seva trajectòri­a política i ens hi involucràv­em. Érem monàrquics demòcrates –anomenats amb sorna rojos separatist­es intel·lectualoid­es– que crèiem com Joan iii en el seu ideal de “la monarquia de tots”, l’única manera de posar fi a la lluita fratricida de les dues espanyes. així mateix Don Joan va utilitzar el títol de comte de barcelona per ser títol de sobirania i identifica­r-se i donar suport a la causa dels catalans que tant van patir amb el franquisme.

L’anomenat “contuberni de munic” per Gabriel arias-salgado fa més de mig segle, el 5 i el 6 de juny del 1962 en el marc del iV congrés del moviment europeu impulsat per salvador de madariaga, va ser el més transcende­nt, segons relataria més tard el mateix José Luis, perquè va ser la primera vegada que es van posar en contacte l’oposició interna espanyola amb l’oposició externa exiliada pel franquisme, a excepció dels comunistes.

anys més tard, el comunista Julián Grimau va ser enviat a espanya entre altres motius per corroborar amb la resta dels partits democràtic­s que també acceptarie­n la monarquia si era constituci­onal, però va ser afusellat per Franco.

segons Preston, en el contuberni hi ha l’origen d’aquella tercera espanya que va portar a la transició. Va esta

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain