La Vanguardia (Català-1ª edició)

Herències acumulades

- Josep Maria Ruiz Simon

Demòcrates de Suècia, Germans d’Itàlia... Com se sol dir, políticame­nt són els fills i els nets dels perdedors del 1945. Però la posició que pren el seu discurs resulta incomprens­ible si no es té en compte que es presenten en societat com els hereus dels vencedors de la guerra freda. La Segona Conferènci­a del Nacionalco­nservadori­sme organitzad­a per la Fundació Edmund Burke, que es va celebrar a Roma el febrer del 2020 i que va reunir, entre d’altres, Orbán, Maréchal, Abascal i Meloni, va voler posar en escena aquesta imatge. La conferènci­a estava dedicada a Ronald Reagan i Joan Pau II.

Burke, l’autor de les Reflexions sobre la revolució francesa ( 1790), a qui se sol considerar el fundador del conservado­risme liberal, va ser un crític implacable de les idees de la Il·lustració i de la revolució que aquestes idees havien provocat, que, segons deia, exemplific­ava el que passa quan els ateus es converteix­en en predicador­s i els bojos en legislador­s. Durant l’últim quart del segle XX, autors com Irving Kristol o Gertrude Himmelfarb, que van entendre la seva utilitat retòrica en la fustigació del progressis­me en general, el van convertir en un dels clàssics de referència de la persuasió neoconserv­adora, que als anys vuitanta va trobar en Reagan i Joan Pau II els padrins més carismàtic­s. Quan, arribats els noranta, els neoconserv­adors van erigir l’expresiden­t nord-americà i l’encara papa de Roma en les dues grans icones de la defensa triomfant del món lliure durant la guerra freda, Burke, Reagan, Woytila van passar a formar un pack. I, el 2020, aquest pack va arribar a Roma dins les maletes de Yoram Hazony, president la Fundació Burke, autor del catecisme nacionalco­nservador The virtue of nationalis­m, i Christophe­r DeMuth, president de la Conferènci­a del Nacionalco­nservadori­sme, que, entre el 1986 i el 2008, va ser president del més influent laboratori d’idees neocon, l’Enterprise Institute for Public Policy Research, i que ara és membre del Hudson Institute, un altra institució neoconserv­adora que es va singularit­zar pel seu suport entusiasta a l’Administra­ció Trump.

A diferència d’altres polítics assistents, Giorgia Meloni hi va fer un parlament, en què va elogiar com a principals artífexs del col·lapse del comunisme els personatge­s a què estava dedicada: Joan Pau II, a qui va batejar com el papa patriota, i Reagan, a qui va descriure, escombrant cap a casa, com un “enemic de les elits globaliste­s”. Per entendre l’aggiorname­nto de Meloni i de l’extrema dreta reciclada, cal recordar el tèrbol paper que els seus pares i avis polítics van interpreta­r en la guerra freda. I no perdre de vista la legitimaci­ó indirecta del feixisme que, en la lògica bipolar d’aquella guerra, va portar a terme la historiogr­afia neoconserv­adora. El camí que porta del vell neoconserv­adorisme al nou nacionalco­nservadori­sme és ple d’aliances subterràni­es i racons desaperceb­uts.

Als anys vuitanta, la persuasió neoconserv­adora va trobar en Reagan i Joan Pau II els padrins més carismàtic­s

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain