La Vanguardia (Català-1ª edició)

HPO entre pins

- Llàtzer Moix

Pocs habitatges de protecció oficial tindran ara mateix a Catalunya un emplaçamen­t tan privilegia­t com els 136 acabats recentment per HArquitect­es al barri de Can Ribes de Gavà, al costat del parc del Calamot, per encàrrec de l’Impsol. Són tres blocs exempts, disposats sobre el perímetre d’un solar gairebé triangular, entre pins, que a certa distància els fan poc menys que invisibles; malgrat això, gaudeixen de bon aireig i de vistes al mar a partir del segon pis.

Els tres blocs reprodueix­en un mateix esquema de planta, abraçant un atri central continu, per a serveis i circulacio­ns, al voltant del qual se situen els habitatges, amb vista a la façana principal i terrasses seguides d’1,30 metres de profundita­t. Les transparèn­cies a la façana interior propiciara­n contactes visuals entre veïns –o requeriran cortinatge­s per garantir certa intimitat–, però afavoreixe­n la ventilació creuada.

L’austeritat, el rigor, la contundènc­ia i el gust pel detall que caracterit­zen la trajectòri­a d’HArquitect­es també són apreciable­s en aquesta obra. No hi ha, al contrari, l’habitual maó d’accent povera, marca de la casa, que apareixia en els renders i que va ser substituït finalment per formigó, concretame­nt, per unes pantalles del material esmentat amb triple funció: estructura­l, de tancament i de definició de façana.

Aquest formigó es combina amb el dels forjats de cantell fi i s’alterna amb obertures vidrades del terra al sostre, emmarcades amb fusteria de fusta, amb les ja esmentades terrasses i amb uns pilars de fusta (pels quals pujaran enfiladiss­es) del terra a la cornisa que asseguren les lleugeres baranes metàl·liques. En resum, una obra que destil·la sobrietat, però on s’ha dibuixat tot, des dels lliurament­s de les lloses del paviment en cantonades obtuses fins a les instal·lacions vistes del

136 HPO (1737 Gavà)

Arquitecte­s: HArquitect­es Ubicació: Gavà (Barcelo'a). Passatge Marta Mata, 5

garatge. I ja que parlem del garatge, cal esmentar la topografia ondulant, que s’adapta, com el conjunt dels blocs, al desnivell del solar, de manera que estalvia moviments de terres.

Vet aquí una altra mostra del talent d’HArquitect­es, afavorits aquesta vegada per un emplaçamen­t frondós, de luxe –la transforma­ció del qual va suscitar per cert protestes ecologiste­s–, a què han sabut integrar, discretame­nt, una obra continguda però no inexpressi­va.

 ?? L ?? Habitatges d’HArquitect­es a Gavà
L Habitatges d’HArquitect­es a Gavà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain