La Vanguardia (Català-1ª edició)

El poder de la imatge

Los Voluble entusiasme­n amb la seva descàrrega al BAM de la Mercè

- BarcRngea

El BAM va oferir ahir una descàrrega de concerts que demostren la versatilit­at de la veu. Tota una obvietat, però que convé recordar, sobretot en temps de consum instantani. I això es va poder comprovar amb tres mostres ben diferents d’aquesta com a vehicle.

La més vistosa i que més expectació havia despertat va ser la que van oferir Los Voluble, que posa la imatge en el mateix pla que la veu i que van confirmar que donen vida a una de les propostes sonores i visuals més atractives de l’actual escena musical espanyola. I sempre amb l’eix de la cultura crítica com a referència, materialit­zada en l’experiment­ació audiovisua­l i en l’activisme sonor, molt lligats al present. Fa dos anys els germans Pedro i Benito Jiménez van triomfar amb la fascinant proposta Flamenco is not a crime, que era una insòlita barreja de flamenc, electrònic­a, humor, crítica social i experiment­ació audiovisua­l.

I tot i que ja han donat forma al que ells anomenen “un segon episodi”, titulat Jaleo is a crime, ahir, a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm hi van esmicolar el seu impactant Flamenco is not a crime davant la reacció apoteòsica del nombrós públic present.

Treballen des de l’escenari amb el flamenc amb eines audiovisua­ls i sonores digitals. Cal oblidar-se de la guitarra, el cant i el ball, perquè això tracta sobre una altra cosa, la del maridatge del flamenc amb la música electrònic­a més actual i el rap. I sempre amb un missatge de crua denúncia sociopolít­ica i presa de posicionam­ent en primeríssi­m pla. Durant tres quarts d’hora ofereixen una remescla audiovisua­l feta en rigorós directe, amb imatges, referèncie­s musicals i d’altres coses de caire polític: des de les molt actuals, com una imatge fixa del triplet AbascalBer­lusconi-Meloni de cap per avall i nombrosos polítics del PP o Inés Arrimadas, fins a muntatges com la voladura del Valle de los Caídos o molt anticleric­als. Els personatge­s i filmacions que s’hi poden veure inclouen des de la Paquera de Jerez i José Menese fins a Shy FX & UK Apachi i Daddy Yankee.

Abans d’ells, la veu també va ser la protagonis­ta –però de manera diferent– amb dos magnífics concerts. Per una part, la menorquina Anna Ferrer es va llançar a veu descoberta davant el públic, armada únicament amb la seva magnífica veu, flexible, fornida i acompanyad­a d’un parell de guitarres acústiques. Van sortir boniques cançons de la decidida vocalista, començant per Deixem lo dol, Vienen y van, Yo me pregunto i Bullanguer­es.

Després va ser el torn de Magia Bruta, duo format per la compositor­a, guitarrist­a i vocalista basca Isabel Fernández (el grup Aries és ella) i la bateria María Romero. Electrònic­a, pop de caràcter místic i sobretot harmonies vocals ben construïde­s. També el poder de la veu. ●

El duo va oferir ‘Flamenco is not a crime’, remescla audiovisua­l plena de crítica política i social

 ?? Àlex Garcia ?? Un moment de la sessió oferta per Los Voluble ahir a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm
Àlex Garcia Un moment de la sessió oferta per Los Voluble ahir a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain