La Vanguardia (Català-1ª edició)

Comanegra impulsa el llegat de Jordi Cussà amb polèmica per la gestió dels drets

- F. Bom3í-Vilaseca

L’editorial Comanegra ha anunciat fa uns dies que l’any que ve reeditarà les novel·les de Jordi Cussà Cavalls salvatges i Formentera Lady, que formen un díptic sobre els anys de l’heroïna; i el següent, les dues que amb Les muses formaven la Trilogia de la civilitzac­ió:

En els casos de i a més, asseguren que seran versions revisades en profundita­t per l’autor abans de morir el juliol de l’any passat.

L’anunci arribava després que les editorials L’Albí i LaBreu denunciess­in que a causa de les “males arts d’una agent i una editorial” a partir del proper 31 de dei sembre perdran els drets d’edició de Cavalls salvatges i El ciclop (L’Albí) i Formentera Lady i hauran de trinxar els seus exemplars. Ara ja no tenien els drets, perquè els de LaBreu havien caducat poc després del traspàs de l’autor, i L’Albí no havia firmat contractes perquè Cussà considerav­a l’editor Jaume Huch “com un germà” i no ho trobava necessari. Ester Andorrà, de LaBreu, explica que parlaven sovint amb Cussà i que el juny anterior havien quedat que firmarien la renovació passat l’estiu. No hi van ser a temps.

Després de morir l’escriptor, la família va demanar a Huch com podien rellançar l’obra i posar-hi ordre. Ell els va encomanar a Carlota Torrents, de l’agència Asterisc. Després de valorar els projectes, la família va optar per Comanegra, que preveia reunir els dos cicles literaris –i amb qui l’escriptor havia publicat els últims anys El primer emperador i la reina Lluna i Les muses–. Torrents i el director editorial de Comanegra, Jordi Puig, asseguren que no va ser una qüestió de diners, com els han acusat, sinó “de projecció”.

Huch ha assegurat a aquest diari que se sent dolgut “sobretot per una política de fets consumats”. De fet, fins i tot insinua que si les coses s’haguessin fet d’una altra manera potser hauria pogut estar d’acord que Comanegra publiqués els llibres, perquè per a ell “l’important és la difusió de l’obra, no qui la publiqui”. A més, Huch prepara, en acord amb la família, la publicació de poemes i del seu teatre inèdits. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain