La Vanguardia (Català-1ª edició)

Orfeu etern... de Glass

- Jordi Maddaleno

‘Or hée’, de Phili Glass

Intèr rets: Orquestra del Teatro Real

Direcció musical: Jordi Francés

Direcció escènica: Rafael R Villalobos

l c i data: Coproducci­ó dels Teatros del Canal i el Real. Sala Roja de Los Teatros del Canal (23-24/IX/2(22)

Imprescind­ible estrena nacional de l’òpera Orphée de Philip Glass en aquesta inauguraci­ó off de la temporada 2022-2023 del Teatro Real als Teatros del Canal. Aquest títol amb què el compositor minimalist­a va voler adaptar la primera entrega de la trilogia fílmica que Jean Cocteau va dedica als anys cinquanta a la mort, va deixar el públic hipnotitza­t i amb la sensació d’immersió musical, també gràcies al plantejame­nt auster i minimal d’una producció firmada per l’estimulant director d’escena sevillà Rafael R. Villalobos.

Amb una estètica dels noranta molt marcada –l’òpera es va estrenar a Cambridge (Massachuse­tts) el 1993–, els cantants deambulen per un escenari buit, amb un fons de pantalles d’estètica Mondrian, on un random d’imatges presideix les menys de dues hores que dura l’òpera. Moviments estudiats, cadencioso­s i al ritme obstinat de la música de Glass, amb un vestuari sobri i efectiu firmat també per Villalobos. Encertada il·luminació d’Irene Cantero, amb joc d’ombres que incideix en la barreja de realitat, ficció i onirisme amb què juga la trama del llibret. La producció funciona com un rellotge per a una música que flueix com un brollador. Bon inici de l’aposta del Real per Orfeu: aquest curs també programa els de Monteverdi i Gluck.

Gran treball al fossat de Jordi Francés, que aconseguei­x que la fusió instrument­al i vocal de Glass tingui teatralita­t i bellesa expressiva. L’orquestra de 31 músics va sonar homogènia i colorista i va ser impecable la tasca dels solistes, amb un Edward Nelson càlid i evanescent com a Orphée, la sofisticad­a Princesa de Maria Rey-Joly (la mort), l’expressiva Eurídice de Sylvia Schwartz, l’incisiu Heurtebise del sempre vistós Mikeldi Atxalandab­aso, o el sensible Cégeste de Pablo García-López.

En el cast alternatiu es van fer notar l’afilada vocalitat d’Isabella Gaudí, la llisor baritonal de l’Orphée d’Alejandro Sánchez, el timbre radiant de Natalia Labourdett­e, la seguretat tècnica d’Igor Peral i l’entrega teatral d’Emmanuel Faraldo.

Entre els secundaris van brillar Karina Demurova, Tomeu Bibiloni i David Sánchez.

Preciós homenatge del Real pel 85è aniversari de Philip Glass i el centenari de l’actriu María Casares, musa de Cocteau i protagonis­ta com a Princesa d’una pel·lícula mítica a què aquesta òpera deu la gènesi. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain