La Vanguardia (Català-1ª edició)

Amb aroma de Mundial

Després de caure contra Suïssa, Espanya necessita guanyar avui Portugal a domicili per ser a la ‘final four’ de la Nations League

- Carlos Novo

No hi ha marxa enrere. Després de les males sensacions i la derrota del partit de La Romareda contra Suïssa, la selecció espanyola se la juga aquest vespre a Braga contra una Portugal que ve de golejar a Praga la República Txeca (0-4) i ja lidera el grup. Espanya necessita tant sí com no la victòria si vol ser a la final four de la Lliga de les Nacions l’any que ve a Holanda.

La inesperada ensopegada contra Suïssa obliga els de Luis Enrique a emular l’últim partit de la fase de grups de l’última Lliga de la Nacions, quan en una nit històrica van golejar 6-0 Alemanya a La Cartuja de Sevilla.

En aquesta ocasió la victòria per la mínima serà suficient, però la roja no tindrà el factor camp a favor. Des de fa setmanes no hi ha entrades a la venda. L’estadi del Braga serà una olla de pressió, amb més de 30.000 aficionats portugueso­s a les grades. Per si no n’hi hagués prou, Espanya no venç en territori portuguès des de fa 19 anys. Va ser el dia del debut de Fernando Torres amb la samarreta nacional. Aquell 6 de setembre del 2003 Espanya va golejar 0-3 a Portugal a l’estadi Alfonso Henriques de Guimarães, a només uns 15 quilòmetre­s de Braga.

Per a aquesta nit el més normal és que Luis Enrique introdueix­i diversos canvis a l’onze. Ja no només per donar descans als que van jugar dissabte, sinó perquè a Saragossa moltes coses no van funcionar.

Per començar tot indica que Espanya jugarà amb un davanter centre pur i que el lloc serà per a Álvaro Morata. L’experiment de jugar amb un fals nou com Marco Asensio no va convèncer ningú, malgrat que el balear va fer l’assistènci­a de gol a Jordi Alba. Però sempre se’l va veure bastant incòmode i fora de lloc.

Al darrere, i amb la baixa de Laporte per lesió, és probable que Luis Enrique canviï els laterals i que avui siguin Dani Carvajal a la dreta i Gayà a l’esquerra. Alba podria tenir alguna opció més de repetir que Azpilicuet­a.

El mig del camp és la zona en què Espanya ofereix més dubtes. Rodri i Koke semblen ferms candidats a substituir Busquets i Gavi. Pedri podria mantenir-se malgrat el fluix rendiment davant Suïssa perquè ningú no dubta que és el futur de la selecció. Jugar amb un triplet de migcampist­es format per Rodri, Koke i Pedri suposaria relegar a la banqueta el capità Busquets, un futbolista que Luis Enrique sempre vol tenir el seu costat a les cites importants. I la d’avui ho és.

Si envia a la banqueta el jugador del Barça, estarà enviant un missatge important a dos mesos del debut al Mundial contra Costa Rica.

A la roda de premsa de la prèvia ahir a Braga es va veure un Luis Enrique tranquil i confiat, molt vehement en la defensa de les seves idees i dels seus futboliste­s. El selecciona­dor va assegurar que després de la derrota de Saragossa va enviar un missatge equivocat perquè va dir que l’equip va ser molt imprecís. “He vist el partit una altra vegada i no va ser tan dolent”. L’entrenador asturià va assenyalar que la derrota contra Suïssa va venir perquè Espanya va ser imprecisa en l’últim terç, a prop de l’àrea rival, on Suïssa defensava amb vuit homes dins de l’àrea físicament molt forts.

Aquella derrota va arribar per dos gols a pilota aturada. No és una cosa que preocupi en excés a l’entrenador de la roja. “No penso treballar les jugades a pilota aturada de manera exhaustiva per haverne encaixat dos contra Suïssa, però òbviament les analitzem. Recordo una ratxa com a jugador en què un entrenador va incidir molt en això, a treballar-ho, i continuàve­m sent un desastre. La meva preocupaci­ó ara és recuperar els jugadors per guanyar”, va assenyalar.

Luis Enrique va elogiar la joventut del seu equip: “Ara ens ha tocat perdre després d’onze mesos i tot està molt igualat. Estem en un canvi generacion­al: l’altre dia hi havia set jugadors en edat sub 21. No em justifico, però és una realitat. Hem de millorar i acceptar cada derrota com a part del camí per millorar. Però en el futbol profession­al els resultats són el més important. Per a mi, el partit d’aquesta nit és com si fossin uns quarts de final a Qatar”.

I va donar un missatge optimista per a la cita de Qatar. “Que anirem al Mundial i que no morirem de por l’hi puc garantir a qualsevol”, diu el selecciona­dor.

El discurs del tècnic de Portugal, Fernando Santos, és de cautela: “El missatge és guanyar, sempre. La qualitat d’Espanya és evident, i el seu model també. Quan ens enfoquem en el que fem estem més a prop d’aconseguir les coses, des de la humilitat, no pensant que som els millors. Cal pensar en el joc, no en el resultat. Jugarem com sempre”, va dir. ●

“El partit d’aquest vespre és com si fossin uns quarts de final a Qatar”, diu el selecciona­dor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain