La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern central reforça l’ofensiva fiscal a les rendes més altes

Hisenda negocia apujar l’IRPF als rendiments del capital a partir de 140.000 euros

- Fernando H. valls

El nou paquet d’impostos que està preparant el Ministeri d’Hisenda com a resposta a l’ofensiva fiscal iniciada pel PP se centrarà en els principals patrimonis i rendes. A l’impost a les grans fortunes, que el Govern espanyol pretén promulgar a través d’una llei pròpia i que servirà per anul·lar la bonificaci­ó de Patrimoni en algunes comunitats autònomes, s’hi afegirà un enduriment de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques per als rendiments de capital, expliquen fonts governamen­tals.

Les negociacio­ns per elevar l’IRPF a les rendes de capital en els trams més alts se centren en el llindar a partir del qual s’elevarà l’impost. Un element sobre el qual s’està donant suport a

Hisenda és l’acord de coalició, en què es recull que el tipus estatal “s’incrementa­rà 4 punts percentual­s per a rendes superiors a 140.000 euros”. En aquest moment els guanys per vendre un habitatge, accions d’una entitat cotitzada o cobrar dividends tributen un 26% al tipus més alt, a partir de 200.000 euros. Però l’objectiu del Govern espanyol és ampliar aquesta base i, fins i tot, està negociant endurir el tipus màxim en algun punt, fins a un 27%.

En un moment d’ingressos rècord per a les arques de l’Estat, la decisió d‘apujar l’IRPF a les rendes de capital més elevades no incrementa­ria excessivam­ent la recaptació. Però sí que suposaria que el Govern espanyol complís amb el seu pacte d’investidur­a, ja que fins ara només s’han executat alguns ajustos simbòlics en matèria fiscal. Als pressupost­os del 2021, per exemple, PSOE i Unides Podem hi van acordar que s’incrementa­rien tres punts, un 26%, el tipus per a les rendes de capital superiors a 200.000 euros. El que està enllestint Hisenda en aquest moment és un pas més.

La mesura és totalment selectiva, defensa el Govern central, i va dirigida a elevar la pressió fiscal sobre “els que més tenen”. Als últims trams de l’IRPF s’hi situen pocs contribuen­ts. Dels 21,6 milions de declaracio­ns, fixar el llistó als citats 140.000 euros amb prou feines afectaria uns 150.000 contribuen­ts, tots individual­s. Segons les últimes dades de l’Agència Tributària, hi ha 11.000 contribuen­ts que declaren més de 600.000 euros per rendes de capital, mentre que una mica més de 103.000 tribu

La mesura que estudia la coalició afectaria 150.000 dels 21,6 milions de contribuen­ts

 ?? ?? La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, a la seu del PSOE, a Ferraz
La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, a la seu del PSOE, a Ferraz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain