La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Banc d’Anglaterra vol frenar la caiguda de la lliura amb un missatge de rigor

- Portgiorgi­o M. Sandri

Davant la caiguda de la lliura, que ahir va assolir al llarg de la jornada un valor mínim respecte al dòlar que no es veia des del 1971, el Banc d’Anglaterra, en un comunicat poc habitual, va emetre una nota per tranquil·litzar els mercats. El Banc Central va donar a entendre que està disposat a apujar tipus si la lliura cau.

“El Comitè de Política Monetària no dubtarà a modificar els tipus d’interès en la mesura que sigui necessari perquè la inflació torni a situar-se en l’objectiu del 2% de manera sostenible a mitjà termini, d’acord amb el seu mandat”. És a dir, que el regulador no deixarà caure la lliura de manera incontrola­da.

La situació s’ha agreujat després que també el mercat de deute públic es veiés immers en una tempesta, amb els preus dels bons a cinc anys de camí cap a la seva segona caiguda diària més important des d’almenys el 1991, només després de la històrica caiguda de divendres passat. El rendiment a dos anys (és a dir, el cost dels préstecs a dos anys per al Govern britànic) va assolir el seu nivell més alt des del setembre del 2008, amb un 4,573%, i va pujar un punt percentual els dos últims dies de negociació. Aquest indicador s’interpreta com un senyal de risc per a l’economia a curt termini.

Per què els inversors estan tan nerviosos? Pel pla de rebaixa d’impostos llançat pel nou Executiu de Liz Truss, ja que alguns consideren que els nivells de deute corren el risc de ser insostenib­les, sobretot si a l’anunciada tributació més baixa s’hi sumen uns ajuts directes als més vulnerable­s.

“En la seva pròxima reunió programada, el Comitè de Política Monetària farà una avaluació completa de l’impacte en la demanda i en la inflació dels anuncis del Govern i de la caiguda de la lliura, i actuarà en conseqüènc­ia”, es va veure obligat a afirmar el Banc Central.

El nou Govern de l’acabada de nomenar Liz Truss va anun

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain