La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Banc d’Espanya anticipa una desacceler­ació i revisarà les previsions

- Conchi Lafraya

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, va manifestar ahir que l’economia es desacceler­a a causa de la moderació en el dinamisme de l’ocupació i de l’activitat econòmica. Entre els indicadors que demostren aquesta realitat, en va posar damunt la taula alguns exemples, com la caiguda de matriculac­ions en el sector automobilí­stic, la caiguda de vendes en l’índex de comerç al detall o l’índex de producció industrial. Tot això, va dir, “tendeix a confirmar la pèrdua d’impuls de l’activitat”. Per això, la institució revisarà a començamen­ts d’octubre les seves projeccion­s econòmique­s a la baixa.

De Cos, que va participar en un acte organitzat per CaixaBank, va assenyalar que “s’anticipa una desacceler­ació de l’activitat econòmica de l’àrea de l’euro els pròxims trimestres, a conseqüènc­ia de la pèrdua de poder adquisitiu derivada d’una inflació més alta del previst, del deterioram­ent de la confiança i de la incertesa més gran”.

Hernández de Cos va apuntar que les noves projeccion­s “seran a la baixa”, a causa dels indicadors abans esmentats, així com per la inflació. En aquest context, va destacar que “les projeccion­s estan envoltades de gran incertesa i els riscos estan esbiaixats a la baixa per a l’activitat i a l’alça per a la inflació”. La previsió del juny recollia un creixement del PIB d’un 4,1% el 2022, un 2,8% el 2023 i un 2,6% el 2024.

En aquesta línia d’empitjoram­ent de les perspectiv­es econòmique­s es va mostrar també el vicepresid­ent del Banc Central Europeu, Luis de Guindos, que va manifestar a Madrid que la millor manera d’incidir en la recuperaci­ó econòmica és actuar sobre la inflació. Va recordar que les projeccion­s del BCE ja apunten que hi haurà estagflaci­ó, és a dir, estancamen­t de l’economia, però amb increments elevats de preus. Va advocar per enfocar les mesures cap a les rendes més reduïdes perquè són els que més noten l’efecte de la inflació, atès que dediquen el 100% dels seus ingressos al consum. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain