La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern central portarà Glovo a la Fiscalia per infringir la llei ‘rider’

Treball considera que incomplir la normativa és un delicte penal

- Jaume masdeu blanca gispert

El Ministeri de Treball ha creat una campanya contra el frau en la contractac­ió laboral en tres nivells. El més innovador és instar la Fiscalia General de l’Estat perquè analitzi si hi ha infracció del Codi Penal a l’actuació de Glovo i d’altres empreses del sector com Uber Eats. El segon element és un pla específic per revisar la situació de 290.000 treballado­rs perquè hi ha indicis que estan fent jornades superiors a les declarades. La tercera operació, d’altra banda, ja està conclosa: es tracta de 25.870 contractes fixos discontinu­s fraudulent­s que, una vegada detectats, van ser convertits en fixos ordinaris. Aquesta operació està culminada i va afectar contractes previs a l’entrada en vigor de la reforma laboral. Crida l’atenció que, una vegada enviada la carta correspone­nt, un 45% dels contractes van ser corregits.

En tot cas, el salt qualitatiu que va fer ahir el Govern espanyol va ser per l’ofensiva contra Glovo i altres plataforme­s de repartimen­t que operen amb flotes de repartidor­s autònoms i no assalariat­s, tal com exigeix la normativa espanyola des de l’aprovació de la llei passat.

El Ministeri de Treball va instar ahir la Fiscalia General de l’Estat perquè analitzi si hi ha violació del Codi Penal en l’actuació de Glovo i altres empreses del sector, un moviment que arriba just una setmana després d’imposar una multa rècord a Glovo de 79 milions d’euros a través de la Inspecció de Treball.

“Instarem la Fiscalia General rider l’any perquè investigui si hi ha invasió de l’esfera penal per als drets fonamental­s dels treballado­rs. No ens aturarem. I el pes de la llei caurà sobre les empreses que incompleix­en les normes”, va dir la vicepresid­enta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, durant la seva compareixe­nça d’ahir davant la comissió de Treball, Inclusió i Seguretat Social del Parlament.

La vicepresid­enta també va afegir que “la llei rider es complirà... Les empreses rebels se sotmetran a l’Estat”, i es va queixar, a més, que “s’ha practicat obstrucció a la Inspecció de Treball. Això és molt greu i no ho consentire­m”. El Ministeri de Treball no precisa en quins delictes podrien incórrer aquestes empreses, i afegeixen que és una qüestió que correspon establir a la Fiscalia. Tot i això, un dels potencials articles que es podria considerar és el 311, que estableix penes de presó de sis mesos a sis anys “per a qui, mitjançant engany o abús de necessitat, imposi als treballado­rs al seu servei condicions laborals o de Seguretat Social que perjudiqui­n, suprimeixi­n o restringei­xin els drets que tinguin reconeguts per disposicio­ns legals, convenis col·lectius o contracte individual”.

La setmana passada la Inspecció de Treball va imposar una multa de 78,9 milions d’euros a Glovo per tenir 10.600 treballado­rs com a falsos autònoms a Barcelona i València. Es tracta de la sanció més important imposada fins ara a Glovo. Fins al moment, Glovo té multes acumulades de gairebé 150 milions d’euros a Espanya, si s’afegeixen els 87,2 milions per actes en infraccion­s als 61 milions d’actes en liquidació. Una infracció que afecta un total de 29.513 treballado­rs. ●

Glovo i Uber Eats operen amb ‘riders’ autònoms després de la nova llei, que exigeix que siguin assalariat­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain