La Vanguardia (Català-1ª edició)

La CNMC relaxa la pressió per evitar fallides de petites elèctrique­s

Redueix les garanties que han d’aportar davant els operadors

- Pilar Blázquez

En contra del que pugui semblar, l’escalada dels preus de l’energia no ha suposat l’enriquimen­t de totes les empreses del sector. Al contrari, s’ha convertit en un risc per a la supervivèn­cia de moltes petites comerciali­tzadores d’energia a Espanya. Per evitar una possible escalada de fallides, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a, (CNMC) va anunciar ahir que relaxarà les exigències financeres a què aquestes companyies estan sotmeses i que els genera fortes tensions de tresoreria.

Gairebé mig centenar de comerciali­tzadores d’energia van tancar l’any passat, en la majoria dels casos ofegades per aquesta pressió. L’actual funcioname­nt del mercat els obliga a pagar amb temps l’energia que adquireixe­n per vendre als seus clients i han de dipositar garanties per fer front a aquestes obligacion­s de pagament davant l’operador del mercat (Omie) i davant l’operador del sistema (REE). L’objectiu inicial d’aquesta regulació era garantir el subministr­ament als clients finals i evitar possibles impagament­s, però la mateixa CNMC reconeix el que el sector fa mesos que alerta, i és que aquest sistema “posa en risc la seva viabilitat”.

Per pal·liar aquesta situació, l’organisme presidit per Cani Fernández va anunciar ahir la rebaixa d’alguns d’aquests requisits. En concret, evitarà sol·licitar algunes garanties de seguiment diari si l’empresa compleix amb les exigides mensualmen­t. Al seu torn, s’elimina la garantia d’operació addicional intramensu­al una vegada entri en vigor una regulació aprovada el mes d’agost passat que ja rebaixava, en part, aquests requisits. D’altra banda, en lloc d’utilitzar la dada de l’energia mensual per calcular les garanties, com es feia fins ara, s’utilitzarà el més proper possible al moment de pagament. La CNMC pretén així facilitar que les petites comerciali­tzadores tinguin un marge d’actuació més gran i que puguin competir amb les grans elèctrique­s, una cosa que els últims mesos es fa gairebé impossible, segons havia denunciat la seva patronal.

La rebaixa de garanties és un afer que també estudia Brussel·les per donar suport a les petites empreses energètiqu­es a fi que no sucumbeixi­n en aquesta crisi, ja que la seva presència al mercat, en condicions normals, afavoreix la competènci­a al sector.

D’ençà que va esclatar la crisi de preus al sector energètic, cap a l’estiu de l’any passat, la CNMC ha relaxat en diverses ocasions la regles del mercat energètic i ha permès avançament­s de pagaments o liquidacio­ns setmanals, entre d’altres. ●

L’últim any gairebé mig centenar de comerciali­tzadores han tancat per problemes financers

 ?? CNMC / EP ?? Cani Fernández, presidenta de la CNMC
CNMC / EP Cani Fernández, presidenta de la CNMC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain