La Vanguardia (Català-1ª edició)

Repsol promou la planta d’hidrogen més gran de l’Estat

Junt amb Enagás, Messer i Iqoxe s’invertiran 230 milions a Tarragona

- Esteve Giralt

Moviment estratègic del polígon petroquími­c de Tarragona per ser protagonis­ta en la producció d’hidrogen verd al sud d’Europa. Repsol liderarà una aliança amb Enagás Renovables i dues empreses més del sector implantade­s al polígon, Messer i Iqoxe, per invertir 230 milions en l’electrolit­zador més gran d’Espanya.

La planta, que entrarà ara en la fase de disseny, estarà en funcioname­nt el 2025, segons van anunciar ahir els promotors del consorci Hydrogent Network. A la inversió s’hi podrien afegir 80 milions més per a instal·lacions d’emmagatzem­ament elèctric.

La planta tindrà d’entrada una potència de 150 megawatts (MW), però l’objectiu de màxims és que en una segona fase, a partir del 2027, arribi a 1 gigawatt (GB), cosa que faria necessari multiplica­r per quatre la inversió. L’anomenat hidrogen verd s’ha de fabricar amb fonts d’energia renovable.

La ubicació al polígon petroquími­c de Tarragona és estratègic­a. L’electrolit­zador proveirà d’energia les empreses del sector, a més de comerciali­tzar fora l’hidrogen sobrant.

La crisi energètica a Europa i la tendència inflacioni­sta, amb el preu del gas disparat, ha actuat com a accelerado­r de la planta. Entre els arguments, garantir el subministr­ament energètic i millorar la competitiv­itat de la petroquími­ca de Tarragona, amb energia més barata. El projecte s’emmarca, a més, en el context de la vall de l’hidrogen de Catalunya, amb Tarragona liderant amb l’àrea de Barcelona.

El projecte també és clau en el procés de descarboni­tzació de les empreses del polígon petroquími­c, amb l’objectiu anunciat per empreses com Repsol de zero emissions de gasos amb efecte hivernacle l’any 2050.

Es calcula que es podria reemplaçar el consum d’unes 70.000 tones de gas, amb un estalvi de 110 milions d’euros cada any.

Les empreses promotores tenen l’aspiració d’aconseguir que part de la inversió sigui cofinançad­a amb els fons Next Generation, que podrien actuar d’accelerado­r de la segona fase de la inversió. La planta d’hidrogen serà realitat, però, amb la subvenció de Brussel·les o sense.

Si la planta d’hidrogen verd assoleix la potència d’1 GB (mil milions de watts) es calcula que llavors es podria donar resposta a pràcticame­nt el 100% de la demanda d’energia de tota la indústria petroquími­ca de Tarragona. La del polígon nord, on s’ubicarà la planta, i les necessitat­s del polígon sud, que estarà connectat. “Serà clau per reduir la dependènci­a energètica i reforça el posicionam­ent de Catalunya en l’àmbit energètic, específica­ment de Tarragona”, va destacar ahir Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball, en la presentaci­ó de la planta. ●

Amb una potència de 150 megawatts, servirà per estalviar cada any 110 milions d’euros en gas natural

 ?? XaVi JuRiO ?? La instal·lació, al polígon petroquími­c, serà activa el 2025
XaVi JuRiO La instal·lació, al polígon petroquími­c, serà activa el 2025

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain