La Vanguardia (Català-1ª edició)

Grifols supera els nivells prepandèmi­a en la captació de plasma

- Rosa Salvador

El fabricant d’hemoderiva­ts Grifols va anunciar ahir a la CNMV que l’obtenció de plasma, amb què elabora els seus productes, “s’ha recuperat des dels mínims assolits durant la pandèmia”, i des del maig ja supera el volum mitjà mensual del 2019.

El grup català va explicar en una informació al regulador que, “al seu torn, l’augment en el plasma recollit ha impulsat un augment en les vendes”, de manera que la companyia preveu que els ingressos la segona meitat de l’any creixin a doble dígit en comparació del segon semestre del 2021.

Al juliol l’empresa ja va dir que els ingressos havien augmentat un 11% la primera meitat de l’any gràcies a un augment d’un 22% en la recollida de plasma, i que esperava que la tendència es mantingués la segona meitat de l’any.

La nota assenyala que el consell de Grifols remet la comunicaci­ó “en un context d’una incertesa geopolític­a considerab­le i d’una volatilita­t dels mercats” que ha fet caure la cotització de l’acció un 54% des de l’any passat. L’acció va tancar ahir a la borsa amb una pujada d’un 1,15%, fins als 10,14 euros.

La companyia es va veure especialme­nt penalitzad­a a la borsa la setmana passada per la rebaixa de nota de l’agència de qualificac­ió Standard & Poor’s (S&P), de BB- a B+, després de considerar que estava reduint el deute a un ritme “més lent” de l que s’esperava enmig de condicions de mercat difícils. “El marge operatiu de Grifols no ha millorat tan fortament com s’anticipava per l’accés més limitat al plasma que abans de la pandèmia i de les tarifes dels donants persistent­ment elevades”, va explicar l’agència.

Dues agències més de ràting, Moody’s i Fitch, en canvi, han mantingut les qualificac­ions creditície­s de la companyia, ja que, segons Grifols, valoren les mesures que està adoptant per millorar els resultats, avalades per la recuperaci­ó de les donacions de plasma i la millora del flux de caixa lliure.

Amb més plasma i més vendes, Grifols preveu augmentar els ingressos més d’un 10% aquest semestre

Al comunicat enviat ahir a la CNMV, el consell d’administra­ció de Grifols va assegurar que està avaluant “diferents alternativ­es estratègiq­ues” per reduir l’endeutamen­t, i alhora millorar el flux de caixa. La companyia dirigida per Víctor i Raimon Grífols va explicar que va tancar l’agost amb efectiu i línies financeres no usades per més de 1.300 milions d’euros.

El consell va afegir que volen reduir els costos, millorar les eficièncie­s operatives i recuperar els nivells dels inventaris, i va explicar que el grup tornarà a publicar els resultats de manera trimestral a partir de l’any vinent. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain