La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els fons de Celsa porten al jutjat la seva reestructu­ració

Demanen el 100% del capital per 1.300 milions del deute

- Lalo Agustina

Fons internacio­nals creditors de Celsa que tenen un 71% del deute financer del grup van demanar ahir als jutjats mercantils de Barcelona el nomenament de Lexaudit Concursal com a expert independen­t per tramitar un pla de reestructu­ració. Aquesta figura, establerta per la reforma de la llei concursal que va entrar en vigor ahir mateix, serveix per supervisar un pla de pagaments entre un deutor insolvent o en risc de ser-ho i els seus creditors al marge del concurs.

Els fons de Celsa que actuen de manera coordinada, com ara Deutsche Bank i Goldman Sachs, volen convertir gairebé 1.300 milions dels dos principals instrument­s de deute financer –un crèdit convertibl­e per 1.500 milions i un préstec sindicat per 750 milions més– en capital. Concretame­nt, el 100% de les accions de Celsa. Amb aquesta operació al·leguen que s’aconseguir­ia solucionar l’alt nivell d’endeutamen­t del grup i garantir la viabilitat a curt i mitjà termini.

La sol·licitud dels fons va entrar ahir telemàtica­ment als jutjats i avui es repartirà. Previsible­ment, s’assignarà al jutjat mercantil número 9 de Barcelona, que és on es va homologar el refinançam­ent del deute de Celsa el 2017 que els fons consideren incomplert. Segons la demanda, l’empresa de la família Rubiralta té un deute vençut i exigible de 1.051 milions a què no pot fer front, i que caldrà afegir-hi venciments de deute importants a curt termini.

“El pla dels creditors ofereix una solució assegurada amb un capital totalment privat, i no preveu ni requereix cap finançamen­t de SEPI ni el correspone­nt sacrifici de l’Estat espanyol i dels contribuen­ts”, van dir els portaveus dels fons en un comunicat. El Govern central va concedir al juny ajuts per 550 milions a Celsa en forma de crèdit que no s’han formalitza­t perquè abans necessitav­en una reestructu­ració del passiu que no s’ha fet. Ara, els creditors miren d’homologar judicialme­nt el seu propi pla.

Tot i això, encara hi ha una altra sortida. Fonts de Celsa van assegurar ahir que, per als fons, “la sol·licitud presentada no és una finalitat en si mateixa, sinó un element més de les negociacio­ns i una manera de pressionar per arribar a un acord”. En un comunicat, l’empresa va dir que “la seva oferta econòmica i la plantejada pels creditors són pròximes, i reafirma la seva voluntat d’acord i negociació en un marc consensuat”. ●

L’empresa assegura que la sol·licitud és una mesura de pressió i que negocia un pacte amb els creditors

 ?? Mi 
   
               i ?? Francesc Rubiralta, president de Celsa, a la seu de Castellbis­bal
Mi i Francesc Rubiralta, president de Celsa, a la seu de Castellbis­bal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain