La Vanguardia (Català-1ª edició)

El poder de ser diversos

- Ecuís Amiguet

Els humans “estranys”, potser avui titllats de malalts mentals, en realitat són portadors de gens que van ser valuosos en altres circumstàn­cies i constituei­xen el patrimoni genètic que permetria a la humanitat adaptarse als canvis del medi. Els gens de l’anorèctic en èpoques d’escassetat van salvar els febles posant les seves calories a la seva disposició. I l’obès d’avui porta gens que ajudarien l’espècie en una fam millorant la seva acumulació d’energies; els asperger, antigament inadaptats, són avui els grans informàtic­s; els qui pateixen la síndrome de Moisès potser un dia, com Gengis Khan, tornin a repoblar la terra... Achotegui investiga i defensa la diversitat genètica i cultural, que garanteix la supervivèn­cia de l’espècie. Per això els més adaptats han d’ajudar avui als menys perquè tots tinguem un futur.

Un cec de naixement podria ajudar?

Si Putin està boig, i desencaden­a una guerra nuclear, en la nit radioactiv­a els cecs, acostumats a arreglar-se-les sense vista, serien els únics superviven­ts i potser ajudarien els altres.

I va revolucion­ar la informàtic­a, que tant deu a persones amb una genètica d’espectre autista, igual que les matemàtiqu­es.

Sense diversitat genètica es progressa?

Ens extingiríe­m sense remei. I per això els més ben adaptats al medi ara han de posarlos els mitjans als que menys ho estan perquè subsisteix­in, perquè això ens ajudarà tots a sobreviure si el planeta canvia.

Però i el sàdic o el violent...?

Cal ajudar-los a no fer mal. La diversitat genètica –acceptem-ho– és desigualta­t; però necessària per al nostre futur, per això cal gestionar-la solidàriam­ent.

Això és, a més de moralment desitjable, invertir en aquest banc de llavors nostre?

En moments de crisi: terratrèmo­ls, fams, catàstrofe­s... el tipus estrany i potser esquizoide que parla amb els déus pot ser el líder que un dia ens salvi... I repobli la terra com un nou Gengis Khan, que va tenir milers de descendent­s. És la síndrome de Moisès, tan repetida en la història. I que avui explica migracions de grup molt arriscades.

No som ja prou diversos?

Doncs no. I la covid ens ho ha demostrat en fer mal igual a totes les ètnies a tot el planeta. En els milions d’anys que ens separen dels primats, ells han evoluciona­t amb més diversitat genètica que nosaltres. Els humans som massa iguals: des de l’agricultur­a ens diferencie­m poc.

Ens adaptem ja amb cultura i no per gens? Contra el fred, abrics; no sols pèl?

La nostra excepciona­litat només la manifestem en crisis personals o de grup: l’histèric, l’antisocial... S’expressa davant l’estrès que li genera un canvi sobtat en el seu entorn al qual ha d’adaptar-se. I aquesta diversitat potser ens ajudi a adaptar-nos.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain