La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tots els homes de Meloni

El cercle de confiança de la dona que s’encamina cap al govern d’Itàlia està format per ultradreta­ns i democristi­ans

- rOMA CLAAVIOLnI­SC

Giorgia Meloni sembla que es convertirà en la primera dona que governa Itàlia, però, tret de l’excepció de la seva adorada germana Arianna, el seu cercle de confiança està formeu per homes.

El primer és el senador Giovanbatt­ista Fazzolari, un altre exmembre de les joventuts del postfeixis­ta Moviment Social Italià (MSI), que es va convertir en el seu fidel col·laborador quan era ministra de Joventut. Li escrivia el programa, els discursos. Cal esperar que sigui el seu guardaespa­tlles al pròxim govern.

Després hi ha Ignazio La Russa –amb qui va fundar Germans d’Itàlia (GdI)–, exministre de Defensa provinent de l’MSI que no va tenir problemes a l’hora de cedir-li el lideratge d’aquest espai polític ultra. No hi ha una reunió en què no participi. Té contacte directe amb Silvio Berlusconi i és possible que sigui la peça clau per negociar el repartimen­t de càrrecs amb la resta de la coalició. El seu germà, Romano, conseller regional a la Llombardia, l’acaba de posar en problemes després d’haver fet la salutació romana en un funeral en plena campanya.

Guido Crosetto, en canvi, prové d’un espai més moderat i és l’artífex que hagi suavitzat el discurs per convèncer els mercats que no serà cap terratrèmo­l. Podria ser ministre de Defensa, però és lobbista armamentís­tic i això suposaria un conflicte d’interès.

Meloni és una dona molt familiar, i aquí entra un altre dels personatge­s clau al seu entorn, el seu cunyat Francesco Lollobrigi­da. Es truquen constantme­nt i és qui segurament s’encarregar­à de posar ordre al nombrós grup parlamenta­ri d’un partit que ha multiplica­t per sis els vots en només quatre anys.

Altres pesos pesants són Raffaele Fitto i Giovanni Donzelli. Fitto, exgovernad­or de la regió de la Pulla, és un antic democristi­à que no va dubtar a enrolar-se a GdI quan no aconseguia grans èxits. Ell és l’encarregat de moderar les difícils relacions amb Europa.. Donzelli, per la seva part, és un bon amic de Meloni des de fa anys, i a ell segurament li encarregar­à que gestioni el partit. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain