La Vanguardia (Català-1ª edició)

Junts demanarà al president una qüestió de confiança si no es compleix l’acord

Batet exigeix “garanties i concreció” en els tres punts que separen els socis

- Iñaki Pardo Torregrosa

De tant tensar-se, una soga es pot arribar a trencar. Però la situació actual al Govern de la Generalita­t, entre els socis, no és tal malgrat el rum-rum i els tambors de guerra de les setmanes prèvies i els desacords –que venen de lluny– públics i notoris.

El to i la inflamació ja havien baixat abans del debat de política general que va arrencar ahir al Parlament, i el xoc, en part, es va reconduir abans de l’intercanvi dialèctic des del faristol amb la dissolució dels ultimàtums. Però ahir es va tornar a pujar un esglaó en aquest estira-i-arronsa. Junts per Catalunya, en la seva intervenci­ó durant la cita que marca l’orientació del nou curs polític, va ser contundent a l’hora de reclamar que es compleixi el pacte que van segellar les dues forces el 2021. Tot i que no era una sessió de control, va preguntar al president si “pensa complir l’acord d’investidur­a” i va exigir “concreció i garanties”.

Albert Batet, president del grup parlamenta­ri, va advertir que, si no arriben, demanaran al president de la Generalita­t, Pere Aragonès, que se sotmeti a una qüestió de confiança, com va fer Carles Puigdemont el 2016. Els tres punts que el seu espai creu que no s’estan complint són que es teixeixi una direcció estratègic­a, que hi hagi coordinaci­ó al Congrés i que la taula de diàleg se centri a abordar autodeterm­inació i amnistia.

“Un any i mig després l’acord no ha anat a més. Hi ha punts essencials que no es compleixen. Són qüestions nuclears per a Junts. No és una demanda nova; l’hem interpel·lat i li hem dit que no podem continuar així”, va afirmar Batet, que va apuntar que complir el pacte serà garantia d’estabilita­t.

Les exigències de la formació de Jordi Turull i Laura Borràs, que van escoltar el president des de la tribuna de convidats de l’hemicicle, ja s’havien plantejat, i Esquerra ha descartat fins ara que hi hagi algun moviment per part d’Aragonès, que va replicar que l’acord té molts més punts. Amb tot, el cap de l’Executiu va afirmar que tenen voluntat que hi hagi una direcció compartida de l’independen­tisme, encara que el primer intent, l’hivern passat, va fracassar. El president també va apostar per reforçar el Govern a la taula de diàleg i a les Corts Generals en les votacions que l’afecten.

Amb aquesta resposta, tot i això, no n’hi va haver prou, ja que Batet va demanar després més concreció i garanties al líder d’ERC i va posar sobre la taula la qüestió de confiança.

El president de JxCat a la Cambra havia reclamat també un “rumb clar, creïble i compartit per assumir la independèn­cia”. “És la feina que ens correspon al Parlament i al Govern”, va asseverar

Batet. A més a més, el dirigent postconver­gent va advocar per recuperar l’“esperit de l’1-O”. “Vam guanyar perquè teníem un objectiu compartit, teníem un full de ruta conjunt, i perquè la cadena de confiances va ser una realitat”, va assenyalar el diputat.

“La cadena de confiances de l’1-O va ser un èxit perquè hi havia unitat i direcció estratègic­a. Partits, govern, entitats i ciutadans van funcionar com un engranatge”, va continuar Batet, que va subratllar que la “clau de l’èxit col·lectiu” va ser la “complicita­t, intel·ligència i generosita­t”. “Si un partit o un altre intenta imposar la seva estratègia, no ho aconseguir­em, anirem directes per mal camí”, va concloure.

Malgrat posar sobre la taula els motius que separen els dos socis de la Generalita­t i les seves reclamacio­ns, el dirigent de Junts també va encomiar i va reivindica­r la tasca dels consellers de la seva formació al Govern, que va qualificar de “rigorosa i solvent”. “Solvència i independèn­cia, per això vam firmar l’acord per al Govern; no volem que passi a la història, volem que faci història. No hem arribat fins aquí per no fer res”, va destacar.

Durant tota la jornada Junts va mantenir un estricte vot de silenci, fins que va intervenir el seu portaveu, però el llenguatge del cos va parlar per si sol. Al matí no

Només els consellers van aplaudir el discurs del cap de l’Executiu; el grup parlamenta­ri es va abstenir

més els consellers de JxCat havien aplaudit el discurs i la proposta llançada per Aragonès –una llei de Claredat perquè Catalunya acabi pronuncian­t-se sobre la independèn­cia en un referèndum en el futur–. El grup que encapçala Batet es va abstenir d’aplaudir Aragonès.

Al principi de la seva intervenci­ó Junts va dedicar les seves primeres paraules a la seva presidenta, Borràs, i a lamentar que no conduís ella el debat des de la Mesa de la institució després de la seva suspensió.

El debat s’acabarà divendres amb la votació de les resolucion­s que avui es presenten. En l’àmbit sectorial hi ha entesa entre els socis i en l’eix nacional i l’àmbit estratègic encara no, però queda marge per negociar i l’important serà demà, quan es pactin les transaccio­ns i es tanquin els textos definitius, els que arribaran al ple divendres. ●

 ?? Àlex Garcia ?? Albert Batet, president del grup parlamenta­ri de Junts, al costat de Mònica Sales, portaveu
Àlex Garcia Albert Batet, president del grup parlamenta­ri de Junts, al costat de Mònica Sales, portaveu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain