La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Moncloa desatén la idea de l’acord de claredat per al referèndum

El Govern central s’obre ara a “explorar” la reforma de la sedició amb ERC

- Juan Carlos Merino

A la Moncloa entenen que Pere Aragonès necessiti buscar alternativ­es per a l’atzucac del procés independen­tista. I ja sabien que el president de la Generalita­t estava mantenint contactes amb prestigios­os constituci­onalistes espanyols per començar a enformar la nova proposta d’un “acord de claredat” inspirat en la llei que va aprovar el Canadà l’any 2000, després de l’últim referèndum al Quebec el 1995. No obstant això, la seva actitud continua sent la mateixa davant un projecte que culminaria amb un referèndum d’autodeterm­inació a Catalunya: “El Govern no està per això”, descarten.

L’equip de Pedro Sánchez, en tot cas, prefereix centrar-se en el que segons el seu parer va ser el més important del discurs que Aragonès va pronunciar ahir al Parlament: la “renúncia a la via unilateral” per part del president de la Generalita­t, segons el “compromís” subscrit durant l’última reunió de la taula de diàleg entre els dos governs celebrada al juliol.

La portaveu del Govern central, la socialista Isabel Rodríguez, va destacar, després d’escoltar la proposta d’Aragonès, que a la taula de diàleg amb la Generalita­t “continuem avançant en nom de la normalitza­ció”. Per l’Executiu, un referèndum d’autodeterm­inació sempre serà “divisiu” per a la societat catalana, per la qual cosa manté aquesta porta tancada i barrada. “Ells mantenen les seves pretension­s de màxims, que no són en absolut compartide­s pel Govern espanyol”, va rebutjar Rodríguez davant l’afany independen­tista per l’autodeterm­inació.

“Avançar significa normalitza­r i recuperar prioritats”, va insistir la ministra portaveu sobre la via de diàleg oberta amb la Generalita­t. En aquest sentit, sí que va destacar que, al marge de l’acord de claredat per pactar un referèndum, Aragonès desplegués també ahir un ampli pla de mesures socials per fer front

L’Executiu rebutja l’autodeterm­inació, però posa en relleu que el president “renuncia a la via unilateral”

a la crisi energètica i inflacioni­sta. “Avui la ciutadania, més que mai, necessita responsabl­es polítics que ens dediquem a les coses importants, a les coses de menjar”, va celebrar Isabel Rodríguez.

Va insistir que el procés de diàleg amb la Generalita­t “està donant els seus fruits”. Fruit dels acords del juliol, el Govern espanyol va reclamar al Parlament Europeu, fa un parell de setmanes, que es pugui fer servir el català –i la resta de les llengües cooficials a Espanya– als plens. Ja a l’avantsala d’un nou aniversari del referèndum independen­tista de l’1 d’octubre del 2017, Isabel Rodríguez va remarcar que “la realitat avui a Catalunya és ben diferent de la de fa uns anys, i això és motiu de felicitaci­ó”.

La portaveu de l’Executiu sí que va mostrar més disposició a reobrir el debat sobre la reforma del delicte de sedició pel qual van ser condemnats els líders de l’1-O davant la reclamació expressada per ERC per afrontar una nova negociació pressupost­ària amb el Govern. “Espanya podria homologar la definició d’aquest tipus penal als països del nostre entorn. Per adequar aquest tipus penal ha de formar majories, és una modificaci­ó important, perquè és una llei orgànica. Per tant, si aconseguim aquestes majories, es pot explorar la modificaci­ó”, va admetre fent referència a la majoria absoluta que es necessitar­ia al Congrés.

El mateix Pedro Sánchez va impulsar l’esmentada reforma per abans que culminés l’any 2020, però finalment va apostar pels indults als líders del procés empresonat­s –aprovats el juny del 2021– i va guardar el projecte en un calaix. Fins ara sempre mostrava la seva disposició a abordar aquesta reforma legislativ­a, però al·legava que no hi havia una majoria parlamentà­ria que l’avalés.

La lluita entre el PSOE i el PP pel nou cicle electoral faria que l’Executiu no ressuscité­s aquest projecte, però potser la demanda d’ERC per avançar el camí cap a la “desjudicia­lització” com a condició per donar suport als pressupost­os de l’Estat del 2023 podria reactivar-lo. ●

 ?? Emilia Gutiérrez ?? La portaveu del Govern central, Isabel Rodríguez, ahir a la Moncloa
Emilia Gutiérrez La portaveu del Govern central, Isabel Rodríguez, ahir a la Moncloa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain