La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PSC i els comuns acullen amb desinterès la proposta d’Aragonès

Illa i Albiach veuen insuficien­t el paquet de mesures però s’ofereixen a col·laborar

- uis B. García

Amb fredor i amb falta d’interès i d’entusiasme, van acollir ahir els principals partits de l’oposició a Catalunya la proposta per a un “acord de claredat” per exercir l’autodeterm­inació que va llançar el president Pere Aragonès en el debat de política general del Parlament. El líder del PSC, Salvador Illa, directamen­t li va tancar la porta, i la d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, el va acollir amb desconfian­ça.

La proposta del president tenia la clara intenció d’endinsar-se en les contradicc­ions dels dos partits, representa­ts en la taula de diàleg entre governs amb ministres de cada fila. No és casual, que tant

Els dos partits carreguen contra l’“escassa” obra de govern i s’ofereixen a pactar els pressupost­os

socialiste­s com comuns hagin defensat aquesta mateixa proposta durant els anys més durs del procés.

Ho va fer el 2016 Miquel Iceta, i li va valer un xoc abrupte amb el PSOE fins que va acabar retirant la proposta, i també la va defensar Xavier Domènech a la precampany­a de les eleccions del 21-D. Però ahir, tant Illa com Albiach van posar l’accent en l’oportunita­t que ofereix la taula de diàleg.

El líder de l’oposició va ser clar: “No hi estic d’acord. És un déjàvu que no resol res”, va opinar, reiterant la conveniènc­ia que a Catalunya es votin “acords, no ruptures”. I tot i que Aragonès li va recordar que el seu partit va defensar aquesta via, temps enrere, Illa es va fer el desentès i va instar el president a treballar “el consens” i a pensar “com ampliar i millorar les competènci­es de l’Estatut”. Al mateix temps, li va tornar a reclamar un diàleg dins de Catalunya, és a dir, la taula de partits catalans que li reclama des de l’inici de la legislatur­a.

En canvi, la líder dels comuns va donar la “benvinguda” a Aragonès a “la nostra proposta”, va dir, que ella mateixa va plantejar en el debat de política general del 2018 però que el Govern de Quim Torra va rebutjar per ser una “pantalla passada”, va recordar. Així, la dirigent va mostrar-se desconfiad­a davant d’un plantejame­nt fet sense haver-se consultat prèviament i que JxCat ja va refusar: “No és a mi a qui ha de convèncer; abans de proposar un pacte de claredat potser cal trobar la claredat en el seu Govern”.

En tot cas, Albiach li va advertir que no podrà comptar amb ella si la proposta és “per xutar la pilota cap endavant i crear espais estèrils”.

Illa i Albiach van criticar la “molt escassa” obra de govern de l’Executiu català, “una de les més escasses des de la recuperaci­ó de l’autogovern”, va assenyalar el socialista, mentre que Albiach va descriure un govern “sense rumb”, al qual la feina no li és profitosa per culpa de les “baralles” entre els socis, i que “no està transforma­nt el país”.

Però els dos dirigents van allargar la mà al president per millorar el seu escut social –“un colador”, segons Albiach– contra els efectes de la inflació. El socialista va posar damunt la taula quatre acords: un “pacte social”, un acord d’infraestru­ctures (ferroviàri­es, aeroportuà­ries, viàries i energètiqu­es), i treballar en lleis com l’electoral, una de forestal i la del sistema policial de Catalunya. I, com Albiach, es va oferir a pactar els pròxims pressupost­os. La líder dels comuns, això sí, va advertir el president que no li donarà un “xec en blanc” perquè “per a això ja tenen el PSC”. ●

 ?? Àl x Garcia ?? El líder del PSC, Salvador Illa, durant la intervenci­ó en el debat de política general al Parlament
Àl x Garcia El líder del PSC, Salvador Illa, durant la intervenci­ó en el debat de política general al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain