La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fred glacial als escons de la coalició

Consellers i diputats de Junts eviten gestos de suport al discurs d’Aragonès

- Cristina Sen

La runa de les batalles que han entaulat les últimes setmanes ERC i Junts va ser ahir present al debat de política general. Presents sobretot en forma del silenci espès que va acompanyar la primera intervenci­ó del president. No hi va haver aplaudimen­ts des dels escons de JxCat i només al final, quan el marc escènic ja estava ben definit, els consellers postconver­gents van picar una mica de mans.

Duri el que duri el Govern, que arribava al debat amb molts menys dubtes sobre la continuïta­t de la coalició, el retrat d’aquests primers compassos del debat ja deixava veure que cada formació ha marcat la seva pròpia estratègia al si de la coalició. L’arribada a l’hemicicle en va oferir una primera pinzellada quan el president Aragonès va sortir sol amb la consellera Laura Vilagrà dels despatxos del Govern a la Cambra. El vicepresid­ent Jordi Puigneró ho havia fet pel seu compte, cosa que va trencar amb l’habitual imatge que cada dimarts s’ofereix a l’entrada del Consell Executiu.

Aragonès va començar a desgranar la seva bateria de mesures de suport social i anunciava que deixava per al final la càrrega política. Però el silenci estava enganxat als escons de Junts. Passada mitja hora sonaven els primers aplaudimen­ts, tímids, des dels seients d’ERC. I així unes quantes vegades més amb una vibració tendent a zero a les files postconver­gents.

A la tribuna d’autoritats, Laura Borràs i Jordi Turull tampoc no van mostrar gran entusiasme, mentre que a la zona de convidats Jordi Sànchez va seguir el debat relaxadame­nt. Borràs assistia al primer ple des que va ser suspesa com a presidenta de la Cambra, observant des de dalt de l’hemicicle una cadira buida a la Mesa i a la presidènci­a la republican­a Alba Vergés. A la tarda, quan es va despoblar la tribuna de convidats, Borràs continuava atenta a la seva cadira de convidada. Cap expresiden­t no va anar al debat, i Oriol Junqueras tampoc.

Ni la recta final del discurs del president, amb la seva aposta per un acord de Claredat inspirat en el pacte entre el Canadà i el Quebec per celebrar un referèndum va canviar les cares. Finalitzat aquest primer torn, representa­nts de Junts assenyalav­en que el discurs del president entrava dins de l’“esperat” sense més accents.

Va anar pujant la calor a l’hemicicle a mesura que transcorri­a la jornada, van aparèixer ventalls, i altres artefactes improvisat­s. Però sobre la coalició hi bufa un fred canadenc. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain