La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un pla anticrisi amb xecs per al lloguer i les escoles

El president anuncia 300 milions en ajuts contra la inflació i impuls a les renovables

- Àlex Tort

El president de la Generalita­t, Pere Aragonès, va anunciar ahir al Parlament, en la intervenci­ó al debat de política general, un paquet de mesures que va qualificar d’“escut social” per pal·liar els efectes de la inflació i l’encariment del cost de la vida, per un valor de 300 milions d’euros.

Pagament de 100 euros per a material escolar

La Generalita­t destinarà una ajuda de 100 euros per alumne a les famílies de rendes baixes i mitjanes amb fills escolaritz­ats des d’I3 fins a quart d’ESO, per compensar l’increment de les despeses de material escolar. El pagament es vehicularà a través d’una deducció de l’IRPF i la mesura tindria impacte a l’exercici pressupost­ari del 2023, per un cost de 100 milions d’euros. Els beneficiar­is seran la majoria dels 973.000 alumnes del sistema públic (també escoles concertade­s).

Ajuts de fins a 250 euros per al lloguer

Una altra de les mesures anticrisi anirà destinada a millorar els ajuts al lloguer per als joves, per a la qual cosa es destinaran 29 milions d’euros. L’anunci es dirigeix als joves que no han pogut accedir als ajuts estatals i pot arribar a 250 euros per persona, segons els ingressos de la unitat de convivènci­a i el preu del lloguer. Podran acollir-s’hi joves de fins a 36 anys.

La T-Jove, fins als 30 anys

Els joves també són els destinatar­is d’una altra de les iniciative­s anunciades, que afecta el transport. S’amplia la tarifa bonificada de transport públic de la T-Jove fins als 30 anys. Aquesta targeta trimestral està dirigida actualment a persones de fins a 24 anys. L’Executiu català xifra en 30 milions l’impacte a les seves arques.

Millora del bo social tèrmic

Aragonès també va anunciar l’increment en un 50% del bo social tèrmic, una ajuda a què s’acullen famílies vulnerable­s. Més de 100.000 llars ja registrade­s al bo social tèrmic rebran aquesta ajuda, que va de 125 a 560 euros. Amb això, el Govern estima que es podran adquirir entre 5 i 21 bombones de butà, segons el grau de vulnerabil­itat. Suposarà una despesa de 8,8 milions d’euros.

Paquet energètic

La Generalita­t accelerarà la instal·lació de plantes de producció d’energies renovables i biogàs a partir dels pressupost­os de l’any que ve, amb un import total de 67 milions. D’aquest import, 25 milions seran per a tràmits de les instal·lacions inferiors a 5 megawatts, mitjançant la digitalitz­ació del procés i la incorporac­ió de més profession­als, amb la qual cosa es preveu reduir fins a sis mesos el termini màxim fins a autoritzar projectes de plantes i parcs de generació elèctrica. També fomentarà l’estalvi energètic, amb una línia de subvencion­s per un import d’11,5 milions d’euros a comunitats de veïns i empreses per instal·lar sistemes automàtics per encendre i apagar llums en espais comuns. ●

 ?? Àlex Garcia ?? Aragonès amb els diputats d’ERC Serret, Vilalta i Jové darrere
Àlex Garcia Aragonès amb els diputats d’ERC Serret, Vilalta i Jové darrere

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain