La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tolerància zero amb l’heroïna

-

L’activitat de narcotrafi­cants i drogoaddic­tes amarga no només les seves pròpies vides sinó també la dels veïns d’alguns barris de Barcelona, com són, molt especialme­nt, el Raval i Ciutat Vella. El Raval, en concret, ha rebut una inversió pública considerab­le els darrers anys, però el protagonis­me de la droga no permet que millori la qualitat de vida dels seus habitants. La presència massiva de xeringues als carrers i els parcs públics dels dos barris revela el protagonis­me creixent de l’heroïna en el tràfic i el consum de drogues. L’heroïna ha anat escalant posicions per a desgràcia d’un nombre de persones cada cop més gran, ja que és altament addictiva i destructiv­a.

Cal una inversió urbanístic­a, habitacion­al, econòmica, social i sanitària als barris contra la droga, però, fonamental­ment, en l’actualitat és imprescind­ible i urgent incrementa­r l’actuació policial. Si s’hagués invertit més a augmentar els equips policials especialit­zats en la lluita contra la droga, el problema que avui pateixen algunes zones urbanes ja s’hauria solucionat en gran part. La Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil haurien de treballar més coordinada­ment per desmantell­ar les màfies de la droga. S’ha de tallar de soca-rel el problema.

La responsabi­litat no és tant dels comandamen­ts policials com de les autoritats polítiques que emeten les directrius i que han d’aprovar els pressupost­os correspone­nts. Així mateix és sorprenent que en els plans sobre drogues de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalita­t de Catalunya amb prou feines hi hagi referèncie­s a l’activitat policial i se centrin únicament en els aspectes socials, sanitaris, preventius i educatius. Això, tot i ser insuficien­t, està bé. Però no s’ha d’oblidar la important tasca que s’ha d’assignar a les forces policials i a la necessitat de destinar-los molts més recursos pressupost­aris. Cal tenir en compte que la lluita és molt desigual, ja que les grans màfies de la droga, atesa la rendibilit­at notabilíss­ima del negoci, disposen d’enormes mitjans econòmics per finançar la seva activitat il·legal.

Barcelona i Catalunya han de tenir una política policial i judicial contra la droga contundent. Hauria d’existir la consigna de tolerància zero, principalm­ent amb l’heroïna, ja que és la droga més destructiv­a a curt termini. Però caldria ser igualment contundent­s contra la resta de substàncie­s estupefaen­ts de perillosit­at contrastad­a. No s’ha d’abaixar la guàrdia –mai més ben dit– contra les màfies de la droga. Flaquejar en aquesta lluita és donar cada vegada més poder a l’enemic comú. ●

Falten més recursos policials i millorar la coordinaci­ó contra les màfies de la droga

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain