La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ni migdiada ni propina

- Núria Escur

Quan les nostres mares anaven a la perruqueri­a del barri, després del ritual final, rere un núvol de laca que sortia d’aquells flascons enormes i daurats que amenaçaven la capa d’ozó, tenia lloc un gest habitual i esperat. La clienta feia lliscar unes monedetes a la butxaca de cadascuna de les noies que l’havien atès, en funció de l’eficàcia de la seva tasca. Hi havia complicita­t per les dues parts.

A priori podia semblar un gest una mica humiliant, condescend­ent, dotat de certa prepotènci­a per part del client, però la veritat és que sempre era rebut amb un somriure càlid i agraït.

L’ús de la targeta va matar la propina, que era l’alegria diària de molts treballado­rs. L’al·licient, el costum que diferencia­va entre un bon servei o un mal servei, el cambrer simpàtic del malhumorat, l’operari detallista del desdenyós, el dependent amb voluntat d’encertar-la

La targeta va matar la propina, l’alegria diària de molts treballado­rs

o qui, simplement, executava ordres.

Ara prens un cafè, pagues amb la targeta i llestos. Adeu a l’al·licient del pencaire, al termòmetre de la feina ben feta, adeu al somriure.

Posats a vetllar per les quatre tradicions que ens queden, en perill d’extinció, em poso a rellegir El don de la siesta, una altra cosa ben mediterràn­ia que ens pisparan.

Un estudi de l’Escola de Salut Pública de la Universita­t de Harvard, explica Miguel Ángel Hernández, va provar d’identifica­r les conseqüènc­ies per a l’organisme de l’abandoname­nt del costum de la migdiada a Grècia. Resultat: en un mostreig de més de 20.000 adults, els que van abandonar aquell dolç hàbit van incrementa­r en un 37% el risc de mort per malaltia cardiovasc­ular.

Que torni la migdiada, i la propina! ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain