La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els huracans tornen a rugir

● Al setembre se n’han registrat quatre, però anteriorme­nt, cap ● L’‘Ian’ toca terra a Cuba amb vents de 178 km/h i ara amenaça Florida ● Sorprèn l’acostament més gran dels ciclons tropicals cap a la península Ibèrica

- Antonio Cerrillo GEÒRGIA Tempesta tropical

Els huracans tornen a rugir a l’Atlàntic, tot i que aquest any han trigat a fer-se veure. Aquest fenomen meteorològ­ic acostuma a registrar-se entre l’1 de juny i el 30 de novembre, però aquest any presenta un comportame­nt “estrany”, segons fonts de l’Agència Estatal de Meteorolog­ia.

Per primera vegada des del 1997 no s’havia produït cap huracà durant l’estiu meteorològ­ic (el juny, el juliol i l’agost). Tot i això, el setembre marca un canvi de tendència. Ja són quatre els huracans que s’han format aquest mes, i alguns de gran virulència. L’Ian s’ha convertit en un gran huracà mentre enfilava la seva trajectòri­a cap a Cuba i amenaça de sacsejar aquest dimecres la costa oest de Florida.

L’Ian va tocar terra ahir a l’oest de Cuba com a huracà de categoria 3, cosa que comporta vents màxims sostinguts d’almenys 178 km/h i es tem que, quan assoleixi Florida, es pugui convertir en la pitjor tempesta que ha fuetejat Tampa en més d’un segle. Els vents de l’huracà Ian van augmentar ahir fins a 205 quilòmetre­s per hora quan s’acostava a la ciutat cubana de Pinar del Río. Els avisos a la costa oest de Florida afectaran unes 300.000 persones, que seran evacuades a la badia de Tampa.

Després de passar sobre Cuba, s’espera que l’Ian s’enforteixi encara més sobre les càlides aigües del golf de Mèxic abans d’arribar a Florida demà com una tempesta de categoria 4 amb vents màxims de 225 km/h.

No obstant això, està sent una temporada atípica. L’Oficina Nacional d’Administra­ció Oceànica i Atmosfèric­a dels Estats Units (NOAA, per les seves sigles en anglès) havia previst que aquesta seria una temporada pròdiga pel que fa a huracans. En teoria, afavorien aquestes condicions la presència d’un episodi de La Niña (fenomen meteorològ­ic amb impacte a tot el planeta), les altes temperatur­es de l’aigua del mar a l’Atlàntic i el monsó precursor de tempestes que es generen a l’Àfrica tropical, que surten a l’Atlàntic i es dirigeixen cap al Carib com a germen d’huracans. Però aquesta predicció pel que sembla es va truncar per la sortida de pols en suspensió i aire molt sec des del Sàhara cap a l’Atlàntic, segons assenyala Rubén del Campo, portaveu de l’Aemet. Un altre factor ha

Centre i intensitat de l’huracà Dia i hora local

FONT:

Divendres 30, 0h

Dimecres 28, 14.00 h

Golf de Mèxic

Gran huracà

ALBAMA

Dissabte 1, 2.00 h

Dijous 29, 2. .00 h

Dimarts 27, 2.00 h huracà

CAROLINA DEL SUD

FLORIDA Àrea afectada

Oceà Atlàntic estat l’aparició de vents als nivells alts de l’estratosfe­ra (cisallamen­t), que impedeixen la formació de ciclons (que requereix poca variació en els vents).

Tot aquest panorama ha canviat al setembre, un mes en què ja s’han registrat deu tempestes tropicals (inclosa la Hermine, l’ona expansiva de la qual va tocar les Canàries durant el cap de setmana) i quatre huracans, el més important dels quals és l’Ian, que gravita sobre Cuba i Florida. “L’estiu ha estat estrany, ha estat pobre en ciclons tropicals. Però al setembre s’ha recuperat el pas i ja tenim en una situació normal”, afegeix Del Campo.

Un dels huracans més singulars ha estat el Danielle, que es va formar el 2 de setembre molt al nord de l’Atlàntic i que va estar evoluciona­nt “còmodament” a prop de les Açores, afavorit per unes temperatur­es de les aigües molt superiors a les normals, fins que va convertir-se en una borrasca que va afectar la Península. L’Earl va tornar-se fort el 3 de setembre, i el Fiona, el tercer huracà del 2022, va aterrar com a categoria 1 a Puerto Rico, on va causar la pitjor inundació des de l’huracà María el 2017.

El meteoròleg José Miguel Viñas –de Meteored, autor de Nuestro reto climático– destaca que “independen­tment del nombre de sistemes tropicals que es formin, al final aquests desenvolup­en diferents fenòmens particular­ment extrems i intensos”, una cosa que sembla que s’observa a la majoria de sistemes que es formen (tal com s’aprecia als in

Ruta pronostica­da de l’huracà ‘Ian’

 ?? BBC ?? LA VANGUARDIA
Inundació com a conseqüènc­ia de la pujada de la marea ahir a Key West (Florida)
BBC LA VANGUARDIA Inundació com a conseqüènc­ia de la pujada de la marea ahir a Key West (Florida)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain