La Vanguardia (Català-1ª edició)

La nau DART fa diana en un asteroide a 22.500 km/h

Èxit de la missió de defensa planetària de la NASA

- Josep Corbella Barce a

La nau DART de la NASA va impactar ahir de ple contra l’asteroide Dimorphos i va provar amb èxit una nova tecnologia per desviar astres que amenacin la Terra. Falta precisar de quina manera la col·lisió ha modificat la trajectòri­a de Dimorphos, tasca que es farà els pròxims dies amb observacio­ns de telescopis terrestres i espacials.

La DART anava equipada amb una càmera i amb un sofisticat sistema de navegació per arribar a la seva destinació, que ara és a 11 milions de quilòmetre­s de la Terra. Aquests instrument­s van guiar la nau durant els últims 90.000 quilòmetre­s de viatge, segons informa la NASA.

Prop d’una hora abans de l’impacte, quan la nau encara era a uns 20.000 quilòmetre­s de l’objectiu, es va poder veure l’asteroide Didymos, de 780 metres de diàmetre, i el seu satèl·lit Dimorphos, de 160, com un punt de llum. A mesura que s’hi acostava, es va poder distingir els dos astres i veure que Dimorphos té forma de cacauet amb textura de bombó Ferrero Rocher, una cosa que fins ahir no se sabia. Els últims minuts abans d’estavellar-se, la DART va ignorar l’asteroide principal Didymos, que va desaparèix­er de les imatges, i es va concentrar en el seu objectiu, igual que un kamikaze.

Les últimes fotos mostren un caos de roques a la superfície de Dimorphos amb detalls cada vegada més nítids. L’impacte es va produir exactament a l’hora prevista (1.14 h de la matinada a Espanya), a 22.500 quilòmetre­s per hora i a uns 15 metres del lloc cap a on apuntava. Blanc perfecte.

“Ara sabem que podem dirigir una nau amb la precisió necessària per impactar fins i tot contra un cos petit a l’espai”, va

 ?? A P ?? L’equip de la NASA va seguir amb entusiasme l’aproximaci­ó de la DART cap a l’asteroide Dimorphos
A P L’equip de la NASA va seguir amb entusiasme l’aproximaci­ó de la DART cap a l’asteroide Dimorphos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain