La Vanguardia (Català-1ª edició)

La missió a la Lluna es retarda per un huracà

-

La NASA va retirar

ahir el coet SLS de la torre de llançament per l’arribada de l’huracà Ian a Florida. El coet, que ha d’enviar la missió Artemis 1 a la Lluna, es va traslladar a l’Edifici de Muntatge de Vehicles (VAB), on serà fora de perill dels vents de l’huracà. El coet està en bon estat després que s’hagin resolt els problemes tècnics que van obligar a suspendre els dos primers intents de llançament poc abans de l’enlairamen­t. Però portar-lo a l’interior del VAB obligarà a endarrerir el pròxim intent almenys fins a la segona meitat d’octubre i probableme­nt fins a mitjans de novembre. declarar en un comunicat Thomas Zurbuchen, director adjunt de la NASA.

“Estem contentíss­ims amb el resultat de l’experiment”, va dir a La Vanguardia Juan Luis Cano, especialis­ta en defensa planetària de l’Agència Espacial Europea (ESA), que enviarà la missió Hera a Didymos i Dimorphos per analitzar els efectes de l’impacte.

L’objectiu principal de la DART i Hera és aprendre a desviar asteroides per si en el futur se’n descobreix algun que tingui rumb de col·lisió cap a la Terra. Si s’hi envia una nau com la DART amb prou antelació, només caldria provocar un petit canvi en la trajectòri­a per evitarne l’impacte.

En el cas de Dimorphos, ara comença una intensa campanya d’observacio­ns amb telescopis – inclosos el Hubble i el James Webb– per comprovar com l’impacte de DART ha modificat la seva òrbita. Les simulacion­s fetes abans de l’impacte indiquen que el temps que triga a completar una òrbita al voltant de Didymos, que fins ara era d’11 hores i 55 minuts, pot haver-se escurçat uns 10 minuts, o poc més d’un 1%.

Les pròximes setmanes, a més, s’analitzarà el cràter que la DART ha deixat a l’asteroide i els materials expulsats durant la col·lisió. “Ara és quan la ciència comença realment”, va declarar Lori Glaze, directora de ciències planetàrie­s de la NASA. “Amb l’impacte veurem fins a quin punt hem estat efectius” per desviar l’asteroide. ■

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain