La Vanguardia (Català-1ª edició)

Educació tanca el procés d’assignació de l’FP amb 1.230 joves sense plaça

La conselleri­a analitzarà per què 10.400 estudiants han renunciat a inscriure’s

- Carina Farreras

El Departamen­t d’Educació va tancar ahir, 27 de setembre, el procés llarg i confús de preinscrip­ció de places de formació profession­al (FP) que va començar a l’abril per als alumnes de 4t d’ESO, i al maig, per a la resta, amb un saldo de 1.227 joves sense assignació de plaça i 16.231 places vacants. Aquestes dades només correspone­n als estudiants que van presentar una sol·licitud de plaça fa cinc mesos.

El director general de Formació Profession­al i Ensenyamen­ts de Règim Especial, Àngel L. Miguel, va explicar que un total de 72.589 estudiants tenen places, 41.613 al grau mitjà i 30.976 al grau superior, i va valorar positivame­nt el compliment d’un dels objectius marcats per la conselleri­a, que tots els alumnes de 4t d’ESO entressin en algun cicle de grau mitjà. Ahir van trucar als últims cinc per oferir-los un cicle i només un ha rebutjat l’oferta.

Pel que fa a la crisi de l’FP d’aquest estiu, va indicar que dels prop de 20.000 sol·licitants que van quedar per assignar al juliol i que estaven pendents d’adjudicaci­ó, uns 10.400 alumnes han desistit de tornar a demanar plaça o matricular­se al setembre. El director general va admetre que no sabia res d’aquests joves, si es mantenen al sistema educatiu estudiant una FP en un centre privat, si s’han matriculat a batxillera­t o a la universita­t o si han optat per treure’s un certificat de profession­alitat (FP ocupaciona­l). O bé han decidit treballar o han abandonat. “Creuarem dades i ho analitzare­m els pròxims mesos”, es va comprometr­e el director general.

En el cas dels estudiants que volien fer un grau mitjà, que són més vulnerable­s per la seva edat o situació educativa, i que han marxat abans de mirar d’accedir a la plaça, són un total de 7.065.

El director general va admetre que Educació té recursos per saber si continuen al sistema educatiu o si ho han deixat. I que, en tot cas, encara poden incorporar-se a cicles, perquè han quedat més de 16.000 vacants (quatre vegades més que l’any passat).

Ara s’obre un nou procés de “matrícula viva” perquè qualsevol persona que vulgui ocupar una plaça la sol·liciti al mateix centre. Els serveis territoria­ls atendran els joves que encara no tenen una plaça assignada, que, en molts casos, només demanaven una opció d’un centre i un cicle, per orientar-los cap a les places vacants. Aquests alumnes estaran en igualtat de condicions respecte als joves que no van presentar cap sol·licitud a la primavera i que aquests mesos s’han plantejat entrar en un cicle. L’accés ja no serà per nota, com fins ara, sinó per ordre d’arribada.

Als centres educatius de més referència a Barcelona hi havia ahir cues llargues de joves que es volien matricular després de saber que les escoles tenien vacants. A l’Escola del Treball, per exemple, es van atendre més de 200 joves ahir. Té 300 vacants. Però el mateix va passar en altres instituts.

El responsabl­e de l’FP va anunciar que entre avui, dimecres, i demà, dijous, els serveis educatius penjarien en un web

Ahir es van veure cues de persones que fins ara no tenien dret a una matrícula perquè no van demanar-la a l’abril

interactiu les vacants per municipi, família, centre i torn perquè qualsevol pugui consultar les places que hi ha. I que això s’aniria actualitza­nt.

Aquest mateix procés es va fer, com a novetat, a la segona fase de la preinscrip­ció, el 14 de setembre, cosa que ha facilitat als alumnes saber les seves possibilit­ats sense haver d’anar a cadascun dels centres.

Dels 20.000 sol·licitants que es van quedar sense assignar al juliol, uns 4.600 van entrar per llista d’espera abans del 6 de setembre, a causa de les renúncies de persones que tenien una plaça assignada. I quan es va obrir la segona fase de preinscrip­ció, és a dir, la segona oportunita­t per als alumnes que van presentar una sol·licitud a la primavera, només van renovar la seva petició 5.012 estudiants.

D’aquests, un 25%, que van persistir a tenir una plaça participan­t en la segona fase de preinscrip­ció, no han tingut èxit. Són 1.227 en total, 638 de grau mitjà i 589 de grau superior. I ara poden tornar a provar-ho. ●

 ?? Alba Mariné ?? Educació visibilitz­arà les 16.000 vacants de grau mitjà i superior repartides arreu del territori
Alba Mariné Educació visibilitz­arà les 16.000 vacants de grau mitjà i superior repartides arreu del territori

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain