La Vanguardia (Català-1ª edició)

Crítiques per la falta de transparèn­cia en la fuita a la petroquími­ca de Tarragona

- Esteve Gir lt

Malestar, preocupaci­ó i crítiques a Tarragona per com la Generalita­t ha informat la població sobre la fuita de nafta en una de les empreses de la petroquími­ca, origen d’un fort episodi de pudors durant més de 24 hores. La fetor ha afectat sobretot Tarragona, però va arribar a ser perceptibl­e a l’àrea de Barcelona.

L’abocament accidental de 150 m3 de nafta, derivat de la gasolina, a les instal·lacions d’Asesa (Asfaltos Españoles), va ser a les quatre de la matinada de dilluns. Com que no afectava la salut de la població, per la quantitat abocada i el lloc, a l’interior de l’empresa, Protecció Civil no va informar públicamen­t fins a les dues del migdia de dilluns, deu hores després. I va informar perquè hi va haver una allau de trucades al 112, de la seva competènci­a. En cas de pudors, és el Departamen­t d’Acció Climàtica qui té les competènci­es per analitzar la qualitat de l’aire i informar, explica Protecció Civil.

La Federació d’Associacio­ns de Veïns de Tarragona (FAVT) i el mateix alcalde, Pau Ricomà (ERC), es van queixar ahir en públic de la falta de transparèn­cia i de celeritat. “Estem amoïnats; demanem transparèn­cia i respecte, i no viure enmig del caos i els nervis per no saber què està passant, no van dir res fins que la fetor de gas i gasolina era inaguantab­le”, critica Alfonso López, president de la FAVT.

“Entenem la preocupaci­ó dels veïns, cal ser més sensibles, trobem a faltar una comunicaci­ó més puntual i de més profundita­t a la població”, va dir l’alcalde. “Encara que no suposi un perill, si la població està amoïnada, i és normal que ho estigui, cal anar més enllà del que diuen els protocols”, va afegir Ricomà. En el record, l’explosió a Iqoxe (2020), un exemple de desinforma­ció.

L’empresa va acabar ahir el transvasam­ent de la nafta per tancar l’incident i recuperar la normalitat. La fetor es percebia ahir en punts de Tarragona. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain