La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els Bombers rescaten quatre excursioni­stes exhaustos al Pirineu

- Rosa M. Bosch

Dilluns a la tarda els Bombers de la Generalita­t van rescatar quatre excursioni­stes israelians a la zona de l’estany de Contraix, al parc nacional d’Aigüestort­es i Estany de Sant Maurici, el mateix enclavamen­t en què el dia 14 es va localitzar a la parella de francesos que va morir per hipotèrmia. Els serveis d’emergència d’Israel van ser els que van donar l’avís després que un dels auxiliats contactés amb el seu país per telèfon satèl·lit.

Dilluns feia sol, era un bon dia per fer una de les etapes de Carros de Foc, el popular itinerari que envolta el parc nacional. Els excursioni­stes van esmorzar al refugi de Ventosa i Calvell, a la Vall de Boí, i cap a les 7.30 van partir cap al d’Estany Llong. En aquesta etapa és on hi ha l'escull principal del recorregut, el coll de Contraix. Les persones habituades a la muntanya i en bona forma el superen sense dificultat­s. Però sense experiènci­a és un obstacle dur.

Unes deu hores després de la sortida del Ventosa, la parella que anava davant, extenuada, va trucar a l’Agència d’Emergència del seu país, segons han confirmat els Bombers de la Generalita­t. Els van explicar que s’adreçaven a Estany Llong però que estaven molt cansats. Israel va contactar amb l’esmentat refugi, els guàrdies van avisar els Bombers i es va activar el rescat en helicòpter. Però no va acabar tot aquí. Els excursioni­stes van explicar als seus rescatador­s que darrere avançava una altra parella d’Israel en pitjors condicions que ells. En aquest cas, els Bombers van haver d’anar a buscar-los a peu i els van acompanyar, ja de nit, fins a l’Estany Llong. A la una de la matinada tots estaven fora de perill al refugi. Aquest succés i el del dia 14 evidencien que és necessari ser conscients de les pròpies limitacion­s quan es va a la muntanya. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain