La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una infermera tirànica per a Jack Nicholson

- Justo Barra co

Va convertir el paper de la tirànica i cruel infermera Ratched a la pel·lícula Algú va volar sobre el niu del cucut en la cinquena malvada més gran de la història del cinema després d’Hannibal Lecter, Norman bates, Darth Vader i la bruixa de l’oest d’El Màgic d’Oz, segons el rànquing de l’American Film intitute. i es va emportar per això un Oscar, un Globus d’Or i un bafta, una fita que fins aleshores, el 1976, només havien aconseguit Audrey Hepburn i Liza minnelli. Filla de pares sords, va ser la primera que va fer servir el llenguatge de signes per agrair l’Oscar. Tot i això, i malgrat la pluja de premis pel seu paper a la pel·lícula de milos Forman, la carrera posterior de Louise Fletcher seria llarga, però molt irregular artísticam­ent, tant que, a més de dues nominacion­s a l’emmy per Picket fences i Joan de Arcadia, la nominarien a la pitjor actriu secundària de l’any per Invasores de Marte de Tobe Hooper. Divendres Fletcher va morir a casa seva, a montduraus­se (França), als 88 anys.

Com totes les vides, la seva va estar marcada per l’atzar i condicions alienes a la seva voluntat. Nascuda a birmingham (Alabama) el 1934, filla de pares sords però, com els seus germans, amb capacitat auditiva, va ser educada en la parla per la seva tia, que també li va ensenyar interpreta­ció. Alta per a l’època, un metre setanta-vuit, va començar al món del western en sèries com Lawman i Maverick gràcies, en part, a l’estatura: “Feia 1,78 i cap productor de televisió no pensava que una dona alta pogués ser atractiva per ningú. Vaig poder aconseguir papers en westerns perquè els actors encara eren més alts que jo”, va declarar el 1975.

el seu matrimoni el 1960 amb l’escriptor i productor Jerry brick, amb qui va tenir dos fills i de qui es va separar el 1977, li va proporcion­ar un altre gran encreuamen­t de camins. brick va produir el 1974 amb el seu amic Robert Altman Lladres com nosaltres, que la va dirigir i en què va intervenir Fletcher. Va anar tan

Milos Forman la va cridar per a ‘Algú va volar sobre el niu del cucut’ per ‘Lladres com nosaltres’

bé que Altman va crear per a ella un nou paper en el seu següent film, ni més ni menys que Nashville, però es va barallar amb brick i el paper va acabar sent per a Lily Tomlin. Tot i això, milos Forman havia vist la interpreta­ció de Fletcher a Lladres com nosaltres i la va cridar per a Algú va volar sobre el niu del cucut, en què li va sortir brodada l’encarnació tirànica del poder de la infermera Fletcher sobre els malalts psiquiàtri­cs d’un hospital, entre els quals hi ha un Jack Nicholson que prova d’evadir la presó mostrant-se embogit.

Després d’Algú va volar sobre el niu del cucut vindria una carrera llarga i erràtica amb títols com L’exorcista 2, Un detective barato, Projecte Brainstorm, Ulls de foc, Invasores de Marte, Flores en el ático o Intencions perverses.

Tindria un paper recurrent a la sèrie Star Trek: Deep space nine des del 1993 fins al 1999 com a Kai Winn Adami, líder religiosa dels bajoran, que li reportaria successius premis com a actriu secundària dels guardons de l’Online Film & Television Associatio­n, i apareixeri­a fins i tot a la sèrie Shameless com la malparlada mare de Frank Gallagher. el seu últim paper va ser el 2017 a la sèrie de Netflix Girlboss.

 ?? LV ??
LV
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain