La Vanguardia (Català-1ª edició)

París busca el seu passat romà Noves excavacion­s per descobrir la ciutat conquerida per Juli Cèsar

- us I n

ls romans eren carnívors, però també es delien pel marisc, com les ostres. en això s’assemblave­n als francesos actuals. David Couturier mostra dues closques de l’apreciat mol·lusc: “Tenen dos mil anys. Portaven les ostres de Normandia. s’han conservat molt bé”.

Durant sis mesos un equip del Centre Arqueològi­c de París fa excavacion­s al centre de la capital, al barri Llatí, a prop de la sorbona. són les més importants dels últims anys. L’objectiu és conèixer millor el traçat urbà de Lutècia –com es deia la ciutat gal·loromana– i la vida dels seus habitants.

Couturier dirigeix els treballs al subsol d’un hotel i d’un antic cinema d’art i assaig. Quan acabi la tasca arqueològi­ca, que es desenvolup­a en paral·lel a les obres de modernitza­ció de l’hotel, l’establimen­t reobrirà, més luxós, amb piscina i spa. en total, es remouen dos-cents metres quadrats de terra a fins a cinc metres de profundita­t. És un espai modest però que pot aportar dades valuoses, ja que és molt a prop de l’antic fòrum romà.

–Què l’ha sorprès més? –Hem trobat molts ossos d’animals, de bous, de porcs.

–i què indica?

–Crec que hi havia probableme­nt una carnisseri­a, una activitat comercial a prop del fòrum.

“A París s’hi han fet una gran quantitat de descobrime­nts, però falta entendre moltes coses de la ciutat romana: l’extensió exacta, les caracterís­tiques dels barris –explica Julien Avinain, director del Centre Arqueològi­c–. Hi havia un barri d’artesans, un de residencia­l, zones pobres, d’altres d’acomodades. s’ha de precisar. Aquesta excavació serveix per anar completant el puzle”.

segons la llei francesa, quan es fan obres en una zona d’interès arqueològi­c, es porta a terme una inspecció pilot, en aquest cas un forat de quatre metres quadrats i tres de profundita­t. Les capes trobades mostraven clarament diferents ocupacions. “Hi havia dos mil anys d’història”, puntualitz­a Avinain. Això va posar en marxa el protocol legal que exigeix al propietari del solar finançar el cost de l’excavació arqueològi­ca abans de completar la rehabilita­ció de l’hotel. És una tasca complexa perquè arqueòlegs, enginyers i paletes treballen en paral·lel, i s’han de coordinar.

No està previst deixar vestigis

&' *+-/4 -;<= >; ?@>B+ @' -+>E Q@ R@B<4 ; W-XY@-B4Z [@-\ [@-<@?B+ ]-@^+- @' _@>+Z B +B`\ @' Y+ ];>Y@-f

romans a la vista a l’hotel. Això només es fa en casos excepciona­ls, quan hi ha restes d’alt valor i val la pena deixar-los al lloc original. “La nostra tasca consisteix a salvaguard­ar la informació, recollint objectes, com ossos, monedes, ceràmiques, pedres esculpides, i elaborar documents per ser capaços de comprendre la successió d’ocupacions quan ja no quedi res al darrere –afirma Avinain, amb passió en les seves paraules–. Cal entendre que excavar és destruir. som els últims que ho veiem. Aquesta és la importànci­a de l’arqueologi­a científica moderna. som els dipositari­s d’un record i els únics que podem

w+YBQ };^?^-B@-Z ~^@ QB-BE@B` '@4 @`]+f Y+]B;>4Z <;4?-+ ]';4~^@4 Q;4f ?-@4 Q@ €+ Q;4 |4k @4 [;-?+f ?B- @> ^> B<[;-f ?+>? >^4 Q@ ];<^>B]+]B;>4 B ];<@-jk w@4[-z4 @4 Y+ ]-B4?B+>B?{++YB+? B Y+ E^+>|+<;'? [;Q@

Y@> Q@ ‚;-<+>f QB+k W+<ƒz „B „+ ?-;ƒ+? <;'?4 ;44;4 Q+>B<+'4 B Y@4?BEB4 Q^>+ ]+->B44@-B+ -;<+>+

 ?? Nisian  ughes /  etty ??
Nisian ughes / etty
 ?? EUSE !" #$%. ?? #$ % "
EUSE !" #$%. #$ % "

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain