La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Life Victoria obre amb la soprano global que combina Schubert amb cançons xineses

- M. Chavarría

el nom de Fleur barron ressona al món de la clàssica d’una manera molt peculiar. Des que la schubertía­da li va concedir el premi Franz schubert –a ella i a la mítica brigitte Fassbaende­r– i des que va debutar a Ais de Provença i a la Philharmon­ie de París amb esaPekka-salonen, aquesta mezzosopra­no nascuda a irlanda del Nord però criada a la Xina i als estats Units, de pare britànic i mare de singapur, s’ha fet notar més enllà dels teatres d’òpera amb els seus atrevits recitals. entre lieder alemany, mélodie francesa i cançó poètica anglesa, barron introdueix alguna cançó xinesa i desactiva completame­nt la idea d’exotisme que tenien els nostres avantpassa­ts europeus.

És una cantant global capaç de contenir totes les cultures i bastir un pont indestruct­ible entre Orient i Occident. el barceloní festival Life Victoria va obrir l’edició del 2021 amb ella, acompanyad­a al piano per Julius Drake, i ara les circumstàn­cies l’han portada a repetir la jugada (avui, 20 h, Recinte modernista de sant Pau), ja que ha hagut de substituir una convalesce­nt Fatma said.

“A Hong Kong hi estudiava de petita piano i violí, i tocàvem bach i els mestres europeus, però, tot i que gran part de la família vivia a singapur, la meva criança va ser molt xinesa. i tot i així, no se’ns va ocórrer amb els meus mestres de fer una ullada al repertori asiàtic”, diu al telèfon des del llac maggiore, on gaudeix de tres dies de parèntesi vacacional. “Va ser durant la pandèmia a Nova York que, empesa pel tema identitari de què tant es parla, vaig veure que, malgrat el meu background multicultu­ral, la música clàssica que faig és exclusivam­ent occidental”.

A Hong Kong hi tenia diàriament lliçons de mandarí, explica, i cantava folklore local. Un dels seus oncles la portava a l’òpera... “si soc honesta, no m’agradava, però ara tinc molta curiositat per reconnecta­r amb les influèncie­s del meu bagatge cultural. He investigat aquestes tradicions no occidental­s i me n’ha sorprès el vast repertori, no només d’autors vius, sinó dels que a començamen­ts del segle XX, amb la colonitzac­ió, feien servir poemes asiàtics amb les melodies d’influència occidental. i m’encanta”. ●

 ?? Elisenda Canals / LIFE Victoria ?? Fleur Barron durant el seu debut al Life Victoria el 2021
Elisenda Canals / LIFE Victoria Fleur Barron durant el seu debut al Life Victoria el 2021

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain