La Vanguardia (Català-1ª edició)

Argentina, la favorita?

L’‘albicelest­e’, vigent campiona de la Copa Amèrica i de la Finalissim­a, arriba en ratxa a Qatar: suma 34 partits sense perdre

- Carles Ruipérez

Tres mesos abans de començar el Mundial del 2018 a Rússia, l’Argentina va jugar el seu penúltim amistós de preparació per a la gran cita al Metropolit­ano contra Espanya. L’experiment, amb Messi en una llotja de l’estadi madrileny, va ser un fracàs total. L’albicelest­e se’n va anar amb un 6-1 en contra i un sac de dubtes. No va ser la millor manera d’acostar-se al quart Mundial de Leo.

Ja a Rússia, evidentmen­t, els mals auguris es van complir. L’Argentina va patir per arribar a vuitens, on vaa ser eliminada per França, a la fi campiona, en un dels millors partits deel campionat, això sí (4-3).

Va ser un despropòsi­t, amb l’histriònic Sampaoli al capdavant de la selecció. Res a veure amb l’aproximaci­ó que està fent l’Argentina al torneig de Qatar ammb Lionel Scaloni, sempre mesurrat tranquil, al volant.

Fins al punt que ara mateix es pot considerar que l’albicelest­e és favorita per aixecar la copa el 18 de desembre a Lusail. No ho és a les cases d’apostes (el Brasil és la que menys es paga), però sí que ho és a partir de diferents paràmetres esportius. Es tracta de la vigent campiona de la Copa Amèrica i de la Finalissim­a, torneig en què es va enfrontar a Itàlia, guanyadora de l’última Eurocopa, a qui va derrotar amb autoritat a Wembley al juny.

Fa un parell d’anys, fer aquesta asseveraci­ó hauria estat un sacrilegi. Però ara hi ha tanta il·lusió que fins i tot el Govern del país ha hagut d’intervenir per la falta de cromos ( figuritas) del Mundial. Sense oblidar que la Copa del Món coincideix amb el segon aniversari de la mort de Diego Armando Maradona.

Ningú no arribarà amb la moral més i alta que els argentins, que sumen 34 partits internacio­nals sense perdre. Aquesta matinada podien ser 35 –i igualaria la marca d’Espanya entre el 2007 i el 2009–, ja que s’enfrontave­n a Jamaica en un amistós a Nova Jersey.

Classifica­da invicta a les eliminatòr­ies sud-americanes, l’albicelest­e no perd des del 3 de juliol del 2019, quan va perdre contra el Brasil a la semifi

PARTITS SENSE PERDRE ENCADENA L’ARGENTINA

MUNDIAL DE MESSI: 2006, 2010, 2014, 2018 i 2022 nal de la Copa Amèrica d’aquell any (2-0 i sense Neymar). Després dels gols de Gabriel Jesus i Firmino, no ha tornat a ficar genolls en terra, amb 24 victòries i deu empats.

Els inicis de Scaloni –exjugador del Deportivo, el Racing i el Mallorca i que va coincidir amb Messi al Mundial del 2006– no van ser senzills, ja que va perdre contra el Brasil, Veneçuela i Colòmbia en els seus deu primers matxs. Però després, amb Aimar, Ayala i Samuel al seu cos tècnic, ha agafat empenta. I dels últimes 13 partits només en dos ha rebut gols. Això sí, en la gran ratxa, només s’ha enfrontat a tres equips europeus: Alemanya (2-2), Itàlia (3-0) i Estònia (5-0).

De la llista de Rússia, amb prou feines ees mantenen set jugadors amb opcio ons de repetir quatre anys després. S’ha S acabat el cicle d’Higuaín, Banega,n Enzo Pérez, Rojo, Biglia i Mercado, a més de la retirada de Mascherano i Kun Agüero. L’Argentina ha aconseguit un bloc molt m compacte que comença amb un n porter (Dibu Martínez) i dos centrals s (Romero i Lisandro Martínez) que juguen a la Premier League. Al mig del camp, els pivots Guido Rodríguez i Paredes donen molta estabilita­t a l’equip. I al davant hi ha molts jugadors per combinar, associar-se i trobar a Messi, com ara Lo Celso, Di María, Papu Gómez, De Paul i Correa. Per si fos poc, Scaloni té dos davanters centre, com ara Lautaro Martínez, decisiu a l’Inter, i Julián Álvarez, que comença a destacar al Manchester City.

El 2014, en la seva plenitud, Messi va portar l’equip a la final 24 anys després, però va sucumbir contra Alemanya en la pròrroga a Maracanã. Qui li hauria dit a Leo que, amb 35 anys, se li presentari­a una nova oportunita­t, segurament l’última, de conquerir l’anhelat tercer Mundial del seu país. L’Aràbia Saudita, Mèxic i la Polònia de Lewandowsk­i són, per aquest ordre, els primers que posaran a prova a Qatar el seu favoritism­e. ●

Scaloni ha envoltat Messi amb un porter i dos centrals de la Premier i dos golejadors

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain