La Vanguardia (Català-1ª edició)

Telèfons intel·ligents, paper higiènic i iogurt de nabius

-

rant: “Prefereixo no parlar, perquè si parlo em ficaré en problemes”. I en un campionat posterior, quan tots dos van tornar a quedar aparellats, va tirar les peces abans de començar a moure-les, en senyal de protesta. Ahir va fer un pas més i ha dit “trampós” al californià.

Mourinho es preguntava per què –sobretot després de caure contra el Barça–, i ara els escacs es pregunten per què Carlsen fa això. Els seus defensors diuen que és un jugador precís i calculador, que rarament perd una partida amb blanques (com va ser el cas), i en els escacs són gairebé impossible­s les “sorpreses” del futbol, on un Tercera pot guanyar un Primera. A favor de Niemann tampoc no juguen els precedents, ja que ell mateix ha reconegut haver fet trampes en el passat, però no en tornejos presencial­s sinó en línia, en què és més fàcil. Per sembrar més dubtes, el nord-americà ha passat en poc temps (fa dos anys que no para, d’una competició a l’altra, vivint en hotels) del

Els telèfons intel·ligents han fet molt més fàcils les trampes en els escacs, i un jugador va ser caçat amb un iPhone enganxat amb esparadrap a la cama, i un auricular a l’orella. Però pocs casos tan cèlebres com el Toiletgate (escàndol del paper higiènic) del 2006, quan Vesselin Topalov va acusar el llavors campió del món, Vladímir Kràmnik, de fer viatges sospitosos durant la partida al lavabo. Encara abans, el 1978, Víktor Kortxnoi es va enfadar amb Anatoli Karpov per tenir un hipnotitza­dor assegut a les primeres files de l’auditori, i per rebre un iogurt de nabius que contenia algun missatge.

lloc 800 al 50 al rànquing, una gran “anomalia estadístic­a”.

Niemann té un caràcter difícil, i el seu avanç meteòric fins a derrotar tot un campió del món no és habitual, però el cert és que contra ell només hi ha en tot cas proves circumstan­cials, i probableme­nt ni això. El nadiu de San Francisco, que es va formar al Marshall Club de Nova York, s’ha ofert a jugar si fa falta despullat, en una caixa tancada amb les transmissi­ons electròniq­ues bloquejade­s.

Els qui no se’l creuen es pregunten com podria haver fet trampes, i s’especula que portava inserides unes boles xineses anals, una joguina sexual que consisteix en diverses esferes o pilotetes unides a una corda, com un collar, utilitzade­s per introduir-les al recte amb l’ajuda d’un lubricant, i la inserció de les quals i extracció a alguns els provoca plaer. Un ús més imaginatiu és que portin un microxip que les faci vibrar, que suggereixi com moure la dama, la torre, el cavall o l’alfil. ●

En escacs gairebé no passa mai l’“anomalia estadístic­a” que un jugador baix en el rànquing guanyi un mestre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain