La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trampes amb les potes llargues

-

això ha denunciat Hans Niemann, tot i basar-se en intuïció i meres sospites.

En els últims anys, els escacs presencial­s ja estan sent substituït­s pels d’internet. Allà, milions de persones juguen cada dia i aspiren cada vegada més a premis majors. La pandèmia va impulsar un negoci molt lucratiu i, per tant, les trampes s’han perfeccion­at.

En aquest escenari va créixer Hans Niemann (19 anys), la progressió del qual en el rànquing mundial (del 800 al 49 en dos anys) és anormalmen­t impression­ant i que ha confessat haver fet trampes a Chess.com quan tenia 12 anys. Els responsabl­es de la pàgina asseguren que ho va fer més vegades, tot i que no aporten dades i això genera la desconfian­ça de molts jugadors.

Carlsen no està sol, en aquest conflicte. Ian Nepomniatc­hi i Fabiano Caruana també han fet públics els seus dubtes sobre el nord-americà. En canvi, altres exjugadors com Miguel Illescas o el mateix Garry Kasparov en persona han convingut que no hi ha res que sigui il·legal en el joc de Niemann.

De trampes en els escacs n’hi ha hagut sempre. Des de les acusacions de Korchnói a Karpov per un iogurt amb nabius fins al toiletgate de Kràmnik, assenyalat per Topalov, per obtenir informació en les seves escapades al bany. El cas, ara, és que els ordinadors poden calcular com de perfectes són els moviments d’un jugador. I això va ser el que va fer l’analista ucraïnès Andrii Punin, que va descobrir que, en el torneig de Charlotte del 2020, Niemann va fer entre 20 i 30 vegades consecutiv­es el moviment perfecte. Una fita impossible per a qualsevol ésser humà. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain