La Vanguardia (Català-1ª edició)

Menys rics que al conjunt d’Espanya

-

La distribuci­ó de con● tribuents per nivell de renda mostra que a València hi ha un percentatg­e inferior de ciutadans de renda alta que al conjunt d’Espanya. Segons les dades de l’Agència Tributària correspone­nts al 2020, a València hi havia un 3,36% dels contribuen­ts que s’ubiquen en una banda de tributació superior als 60.000 euros.

A Catalunya era un 5,5%, i en el conjunt d’Espanya una mica més d’un 4%, com s’aprecia al gràfic adjunt. Els trams mostren la base imposable d’un contribuen­t, que és una xifra inferior a la dels ingressos totals.

Quan es presenta la declaració de la renda s’activen una sèrie de reduccions fiscals que rebaixen els ingressos bruts un 20% o fins i tot més. al populisme fiscal, sí al progressis­me fiscal”, va assenyalar Puig. A més, la Generalita­t Valenciana aprovarà una deducció fiscal de 100 euros per a les hipoteques de fins a 30.000 euros i la gratuïtat del transport per a joves.

La proposta preveu que les persones que superin els 60.000 euros de base imposable no puguin beneficiar-se de la baixada impositiva i “mantindran el seu esforç fiscal en el conjunt de la norma”. No va especifica­r com s’aconseguir­ia. Ni si és a través d’un augment del tipus a aquests contribuen­ts.

El Govern català és potser el que rep més pressió amb el moviment de València. Les dues comunitats són les que tenen la pressió fiscal més elevada per a les rendes altes a través de patrimoni i, alhora, nivells de fiscalitat elevats en les rendes baixes. Ara la Generalita­t Valenciana ha demostrat que es pot abaixar impostos a contribuen­ts de rendes baixes i mitjanes. Segons els càlculs del REAF, València i Aragó eren fins ara les dues comunitats amb un IRPF més alt per als contribuen­ts amb 16.000 euros, només superades per Catalunya. Doncs bé, a partir d’ara València deixa de ser al podi.

Ahir, el president d’Aragó, el socialista Javier Lambán, va assegurar que “el que facin altres comunitats” li és “exactament igual”, amb referència al moviment de València, però va reconèixer que en l’actual context econòmic, després de la pandèmia i l’alta inflació, podria ser “raonable” abordar una revisió de la fiscalitat, informa Efe.

En el cas de Catalunya, el principal problema amb què es troba el govern de coalició és que el seu soci prioritari per pactar els pressupost­os (Comuns) s’oposa a qualsevol rebaixa fiscal perquè considera que beneficia especialme­nt els contribuen­ts amb més renda. Com que l’IRPF és un impost compost, qualsevol

Catalunya, Aragó i València eren fins ara les autonomies amb més pressió fiscal a les rendes baixes

rebaixa en els primers trams afecta tots els contribuen­ts.

Economiste­s especialis­tes en hisenda pública consultats consideren que té sentit una rebaixa fiscal en un entorn de creixement de la recaptació gràcies a la inflació desbocada. Per al catedràtic de la UPF Guillem LópezCasas­novas, el més just és deflactar els trams de renda per evitar que, amb la pujada salarial derivada de la inflació, els contribuen­ts paguin més IRPF. López-Casasnovas creu que hauria d’augmentar la fiscalitat sobre els ingressos de capital. Són els que rep el contribuen­t a part dels salaris. ●

 ?? ROBER SOLSONA / EP ??
ROBER SOLSONA / EP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain