La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PSOE canviarà la llei per desallotja­r ocupes abans de 48 hores

Els socialiste­s es desmarquen de Podem i eludeixen la llei d’Habitatge

- Rosa Salvador

El grup parlamenta­ri socialista al Congrés ha presentat una esmena al projecte de llei orgànica d’eficiència organitzat­iva del servei públic de justícia que preveu que els jutges puguin acordar “en un màxim de 48 hores” el desallotja­ment d’habitatges ocupats.

L’esmena presentada pel PSOE es vehicularà en un canvi en la llei d’Enjudiciam­ent Criminal (LECrim), i no només es desmarca de la línia defensada per Podem, el seu soci de govern, sinó que també eludeix situar-la en la llei de l’Habitatge, una norma que serà clau una altra vegada aquest any en les negociacio­ns pressupost­àries entre els dos socis.

L’esmena del PSOE proposa de modificar l’article 544 de la LECrim perquè “en els processos relatius a les violacions de domicili o usurpació de béns immobles o d’un dret real immobiliar­i de pertinença aliena el jutge o el tribunal pugui acordar motivadame­nt el desallotja­ment en un màxim de 48 hores des de la petició a instància de la part legítima o des de la tramesa de l’atestat policial, sense necessitat de la prestació de caució, si els ocupants de l’immoble no exhibissin durant aquest termini el títol jurídic que legitimi la permanènci­a en l’immoble”.

L’esmena obliga el jutge a informar els serveis socials i la Fiscalia quan entre els ocupants il·legals hi hagi persones en risc d’exclusió social o d’especial vulnerabil­itat, o menors, abans de fer el desallotja­ment, mesura que a la pràctica l’endarrerir­à durant uns mesos.

Maria Pastor, degana del Col·legi d’Advocats de Mataró, una de les institucio­ns més actives en la recerca de solucions jurídiques davant l’ocupació, reconeix que a la pràctica “la norma frenarà les ocupacions fetes per delinqüent­s”, i no pas les de persones en situació de precarieta­t, “perquè els serveis socials dels ajuntament­s i les comunitats, si no tenen més mitjans, no podran donar una alternativ­a residencia­l a aquestes persones”.

La norma, a més, tampoc no solucionar­à la situació en què es troben els propietari­s dels habitatges que ja estan ocupats, més de 100.000 segons les patronals del sector immobiliar­i.

El grup socialista també ha proposat de canviar la llei orgànica del Tribunal del Jurat perquè les violacions de domicili (les ocupacions dels habitatges on es viu, ja siguin l’habitatge habitual o la segona residència) segueixin la via penal ordinària. “Permetrà agilitar els procedimen­ts, perquè és complicat i car reunir un jurat” reconeix Pastor. Segons el grup socialista, un judici amb jurat sol durar un any i nou mesos i mig, i la via ordinària el reduiria a 13,3 mesos.

L’esmena presentada pel grup socialista suposa capgirar la posició defensada fins ara pel PSOE. Fa un any, al Congrés, va rebutjar una iniciativa del PP que demanava precisamen­t de reformar la LECrim perquè els delictes de violació de domicili tinguessin un judici ràpid i no amb jurat. El llavors portaveu socialista, Antonio Magdalena, va acusar els populars de “crear una falsa alarma social” i fer malbé la imatge d’Espanya.

L’esmena dels socialiste­s va en la mateixa línia que una iniciativa presentada al juny pel PDECat. El canvi de la LECrim per agilitar el desallotja­ment d’habitatges ocupats ha estat promogut pels col·legis d’advocats de Barcelona i Mataró, amb el suport de la patronal Foment del Treball i de juristes d’arreu de l’Estat.

A Catalunya, la comunitat que concentra més d’un 40% de les ocupacions de tot l’Estat, la Generalita­t també està impulsant una reforma de la llei de la Propietat Horitzonta­l per facilitar els desallotja­ments en ocupacions conflictiv­es. La reforma, va recordar Pastor, permetrà a les comunitats de propietari­s i els ajuntament­s interposar una demanda per de

Presenten una esmena a la llei d’Enjudiciam­ent Criminal, com demanaven els advocats catalans

La proposta elimina els judicis amb jurat quan és un habitatge habitual, per reduir sis mesos la tramitació

manar el desallotja­ment quan hi hagi queixes per molèsties als veïns o certesa que s’hi estan cometent delictes. Aquesta mesura, va recordar Pastor, és molt rellevant quan s’ocupen habitatges de grans tenidors, que sovint triguen a estar al cas de la situació o són lents a prendre-hi mesures. ●

 ?? Luis Benvenuty / ARXIU ?? Veïns de la Verneda fent guàrdia davant d’una antiga oficina del BBVA contra els ocupes
Luis Benvenuty / ARXIU Veïns de la Verneda fent guàrdia davant d’una antiga oficina del BBVA contra els ocupes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain