La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una dotzena de països apressen Brussel·les a proposar ara un límit al preu del gas

La UE planteja més flexibilit­at per estalviar electricit­at i gravar les energètiqu­es

- F a gi xaVaggo

Creix el malestar en un grup important de països, entre els quals figuren França, Itàlia, Espanya i Polònia, perquè la Comissió Europea presenti diferents fórmules per limitar el preu del gas.

“La crisi energètica no ha fet sinó empitjorar, i està provocant tensions inflacionà­ries insuportab­les que estan castigant molt durament les nostres cases i empreses”, afirma la carta dirigida a la comissària d’Energia, Kadri Simson, impulsada per Bèlgica i subscrita per una dotzena de països, entre els quals Espanya, Itàlia i Polònia. La carta reclama a la Comissió que presenti una proposta per fixar un límit del preu del gas que compra la UE “a totes les jurisdicci­ons”, no només a Rússia.

Els signants no amaguen la seva impaciènci­a respecte a la tardança de la Comissió a actuar. “El límit de preu demanat per un grup creixent de països és l’única mesura que ajudarà a mitigar les tensions inflacionà­ries, a oferir un marc en cas de problemes de subministr­ament i a limitar els beneficis extraordin­aris del sector”. La carta reclama a Brussel·les que presenti una proposta legislativ­a “com més aviat millor”.

França insisteix en l’objectiu de desacoblar el preu de l’electricit­at del del gas i fa una ardent defensa del mecanisme ibèric negociat per Espanya i Portugal. “Aquest instrument, aplicat a escala europea, es pot engegar ràpidament com a solució d’emergència per rebaixar els preus majoristes de l’electricit­at durant un període limitat de temps”, planteja París, que també dona suport a la idea de fixar ara un “sostre unilateral” al preu del gas i, en una segona fase, negociar amistosame­nt amb Noruega i Algèria preus “raonables” de mutu acord.

El Govern francès proposa alguns ajustos al mecanisme ibèric però insisteix en els seus beneficis. “Els seus efectes estan demostrats”, diu. I cita que, mentre que a França i Alemanya el megawatt hora d’electricit­at es pagava a 620 i 540 euros respectiva­ment el 15 de setembre, a Espanya el preu va ser de 199 euros. “Els preus de l’electricit­at amenacen de portar la UE a la recessió (...), l’acció europea s’ha de centrar urgentment en l’objectiu de tornar a tenir preus majoristes de l’electricit­at accessible­s”, reclama París. Encara circula una carta més, la remesa pel Govern grec, que proposa una taxa del 10% sobre tota l’energia generada a partir de gas.

Alhora, la presidènci­a txeca va fer circular ahir un esborrany que planteja diferents ajustos a les propostes originals perquè els països tinguin flexibilit­at per assolir els seus objectius. Els canvis afecten, d’una banda, la fórmula per definir les hores punta de consum i la manera de calcular l’estalvi (l’objectiu global seria reduir un 10% del consum total d’electricit­at de la UE) i, de l’altra, el límit dels beneficis extraordin­aris de les energètiqu­es. L’últim text preveu que els països que vulguin puguin començar a aplicar aquesta mesura el 2023 i no durant aquest any fiscal. De l’estructura final d’aquest gravamen en dependrà la de l’impost sobre les elèctrique­s en què treballa el Govern espanyol. ●

 ?? YVES HERMAN / Reuters ?? La seu de la Comissió Europea a Brussel·les
YVES HERMAN / Reuters La seu de la Comissió Europea a Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain