La Vanguardia (Català-1ª edició)

Shakira anirà a judici per sis delictes fiscals

L’Audiència Provincial de Barcelona assumirà el cas

- Ramón Álvarez

La titular del jutjat d’instrucció número 2 d’Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat) va començar ahir el procedimen­t que portarà Shakira davant de la justícia per respondre pels sis delictes fiscals de què l’acusen el ministeri fiscal, l’Advocacia de l’Estat –que actua en nom de l’Agència Tributària– i la Generalita­t de Catalunya. L’equip d’advocats de la cantant ara té deu dies per presentar l’escrit de defensa, si bé pot sol·licitar una ampliació de termini.

Una vegada que s’hagi fet aquest tràmit, el cas es traslladar­à a l’Audiència Provincial de Barcelona, que serà qui haurà d’admetre les proves i els testimonis que sol·liciten les parts i celebrar el judici. En vista de la quarantena de testimonis que ha sol·licitat només la Fiscalia, més els que han demanat la resta d’actors, tot apunta a un judici mediàtic en què l’acusació buscaria l’exemplarit­at.

Shakira s’exposa a una petició de penes de presó de vuit anys i dos mesos per no haver tributat entre el 2012 i el 2014 tant l’IRPF com l’impost de patrimoni. Un presumpte frau fiscal a què les parts acusadores afegeixen l’agreujant de l’ús persones jurídiques interposad­es i que xifren en 14,5 milions d’euros. En qualsevol cas, l’acusada ja va dipositar el 2018 a Hisenda 17 milions d’euros – la suposada quantitat defraudada més els seus interessos–, cosa que els seus lletrats assenyalen com un gest de bona voluntat.

El que l’Audiència Provincial haurà de determinar quan se celebri el judici serà si realment Shakira va viure a Espanya durant aquell període. I, concretame­nt, a Catalunya, on la Generalita­t recapta l’impost de patrimoni, bonificat ja llavors a Madrid i amb un règim foral propi al País Basc i Navarra. La defensa argumenta que, en cap cas, la cantant no es va estar a Espanya més de 183 dies anuals, requisit legal necessari perquè se la pugui considerar legalment resident fiscal. I que va ser ella qui va decidir fixar voluntària­ment la seva residència a Barcelona el 2015, abans que l’Agència Tributària comencés qualsevol inspecció sobre la seva activitat econòmica anterior.

Llavors, la cantant i el futbolista Gerard Piqué ja tenien un fill en comú, nascut a Barcelona el 2013. La defensa argumenta que l’escolaritz­ació d’aquest fill i el naixement del segon, el 2015, van portar Shakira a establir-se a Espanya i a començar a tributar a la hisenda espanyola i a la catalana. ■

La gran quantitat de testimonis que sol·licita només la Fiscalia apunta a un judici mediàtic i ‘exemplific­atiu’

 ?? Llibert Teixidó ?? La cantant arribant fa dues setmanes al despatx d’advocats que porta la seva separació
Llibert Teixidó La cantant arribant fa dues setmanes al despatx d’advocats que porta la seva separació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain