La Vanguardia (Català-1ª edició)

Super-Nathan

- Víctor-M. Amela - Ima Sanchís - Lluís Amiguet Eco loid5ís

Nathan Myhrvold és un personatge singular, la curiositat li pot i posseeix diversos títols, inclòs un doctorat en Física Teòrica i Matemàtica; màsters en Economia, Geofísica i Física Espacial, i un diploma de l’escola de cuina La Varenne. Va treballar amb Stephen Hawking i amb Bill Gates per portar els ordinadors a totes les llars i, en paral·lel al món empresaria­l, ha continuat vinculat al camp de la ciència investigan­t qüestions com la paleobiolo­gia o l’astronomia, la climatolog­ia, l’energia i el bioterrori­sme, però també la cuina, la seva passió. Sembla que tot el que toca ho fa brillar sent un home senzill, afable i rialler com un nen. Com a amant de la cuina va fundar Modernist Cuisine i el 2011 va publicar L’art i la ciència de la cuina (sis volums) que el va omplir de premis. Ara publica Modernist pizza (Cooking Lab) en tres volums. nostre lema ens deia: “Qui necessita un ordinador a casa, quina ximpleria!”. Va ser genial ser partícip d’aquell gran canvi en la societat.

I mentre ens omplia a tots d’ordinadors li va donar temps d’estudiar cuina.

He estimat cuinar tota la meva vida. Als 9 anys li vaig dir a la meva mare que jo prepararia el dinar d’Acció de Gràcies, i això vaig fer.

Com va sortir el dinar?

Prou bé com per haver continuat cuinant. Va arribar un moment en què vaig pensar: ja tinc tots aquests estudis, però cap sobre cuina, potser hauria d’anar a una escola, així que vaig anar a parlar amb Bill Gates i li vaig demanar temps per anar a l’escola de cuina La Varenne, a França. Es va sorprendre però em va donar suport.

Com amb tot s’hi va ficar a fons.

Vaig fundar Modernist Cuisine, vaig contractar un equip interdisci­plinari que incloïa científics, xefs investigad­ors i escriptors. La cuina és plena d’invenció i d’innovació i vaig voler recollir les receptes d’aquells innovadors i explicar-les de manera científica.

Va necessitar sis volums.

Escriure L’art i la ciència de la cuina ens va portar anys. La cuina és un art que és possible gràcies a la ciència. Si, per exemple, es fixa en els ponts de Santiago Calatrava...

En els que cauen o en els altres?

Aquesta és la clau, per fer un pont que tingui un aspecte excitant primer has de saber els fonaments de com se sosté un pont, una recepta és el mateix.

Després es va embarcar en una investigac­ió sobre el pa.

El pa és un dels primers aliments de la humanitat, una barreja molt interessan­t entre tradició i ciència perquè és un producte fermentat. Vam escriure cinc volums.

Els dos projectes han rebut importants premis.

Quan vaig crear Modernist Cuisine vaig pensar que era molt probable que a gairebé ningú no li interessés el tema.

Tot i això va tirar endavant.

Hi ha dues maneres de fer un producte, una és preguntar-li a la gent què necessita, i l’altra és fer el que tu vols, creuar els dits i esperar que a la gent li agradi. Crec que totes les coses bones del món es fan de la segona manera, són filles de la passió.

I ara per què ha escollit fer la bíblia de la pizza?

Perquè és el menjar importat més important de tot el món. Cada país té el seu menjar tradiciona­l i la pizza.

L’ingredient fonamental de la seva vida?

Sens dubte la curiositat, perquè pots ser molt intel·ligent, però si no tens curiositat tampoc no la utilitzes.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain